Főve vagy nyersen?
Amerikai kutatók felfedezték, hogy a feldolgozott vagy megfőzött paradicsom még a nyersnél is előnyösebb hatásokkal bír.
A lédús növény a legfőbb forrása az erőteljesen antioxidáns hatású likopinnak. De más gyümölcsökkel és zöldségekkel ellentétben sokkal hatásosabb főtt formában. Ez a tápanyag segíthet megelőzni a gyulladásos folyamatokat és a vérrögök képződését. Elég közismert a paradicsom és bizonyos betegségek ritkább előfordulása közötti kapcsolat, például a prosztatarák, a szívbetegség és a csontritkulás.
Mi az a likopin?
A likopin kémiailag a karotinoidok családjába tartozó vegyület. Ez adja a vöröses színt az ebben gazdag növényeknek. Fontos szerepe van a növényi fotoszintézis reakciósorában. A paradicsom mellett a dinnye, egyes grapefruitfajok és a papaya is tartalmaz likopint, elég jelentős mennyiségben. A likopin valódi haszna az antioxidáns tulajdonsága.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
