Egy gyógygabona
HillVital
2017. 03. 23. 15:08:00
A tönkölynek magas a tápanyagtartalma, de sok fehérjét, vitamint és többféle ásványi anyagot is tartalmaz.
Mivel nagy a triptofántartalma, ezért a fogyasztása jó kedélyt teremt, és növeli az ellenállóképességünket is. A B12- vitamin kivételével megtalálható benne az összes B-vitamin. Nagyon kiemelkedő még a niacin- és az E-vitamin-tartalma is. Nagy mennyiségben tartalmaz még kalciumot, magnéziumot, szelént és foszfort. A vas-, réz-, mangán- és cinktartalma még a búzáét is túl lépi, de jelentős mennyiségben szelén és szilícium is van benne. Az egyik legalkalmasabb biotermesztésre, ugyanis rendkívüli ellenálló képessége van a betegségekkel és a kártékony anyagokkal szemben, ezért nem szorul permetezésre. A hántolt magvak megfőzhetők a rizshez hasonlóan, de süthetünk a tönkölylisztből kenyeret is.