Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A cékla elképesztő egészségügyi hatásai!

2022. 11. 21. 13:58:00 Veress Máté - HillVital

Minden amit tudnod kell a cékláról!
 

A cékla elképesztő egészségügyi hatásai! Érdemes tudnod, hogy a céklát már ősidők óta ismeri és használja is az emberiség. A növény legrégebbi lelete az újkőkorszakból származik úgy i.e. 4000-ből.
 

Már a babilóniaiak és a főníciaiak is termesztették méghozzá nagy mennyiségben. Európa területeire a rómaiak hozták be. Néhány évszázaddal később a germán birodalomba Nagy Károly rendelte el ,hogy termesszenek céklát. Az indiai ájurvéda orvoslás nagyszerű vérképzőnek használja a céklagumót. Alkalmazzák még májbetegségre, székrekedésre és más bélbetegségekre is. Az indiai bőrgyógyászatban ajánlják mitteszerek, pattanások és korpásodás ellen is. Megtalálható az egész világon a cékla. A görögök nagyon kedvelt itala a céklalé, hűsíti a vért. A rómaiak láz ellen alkalmazták.


A céklarépát legfőképpen a gyökeréért termelik
, de az egész növény felhasználható ételként vagy gyógyításra is. A gyökere nagyon húsos és sötét lila színű. Az étkezésben nagyon szerteágazó a felhasználása, akkor a legjobb ha saláta keveréknek használod de nyersen. Közismert, hogy a cékla vérszaporító. Érdekes tény róla, hogy nem tartalmaz több vasat mint bármely más növény ám ez egyáltalán nem változtat a tényen. A céklából tudja a legjobban hasznosítani a vasat a szervezet. A vér vörös vérsejtjei tudják a legjobban alkalmazni. Nagyon magas a cékla nátrium tartalma is a kalcium tartalma viszont alacsony. Akkor érvényesül a legjobban ez a tulajdonsága, ha főzve vagy konzervként fogyasztod el.

Ha idősebb korban végzel egy céklakúrát, akkor megelőzheted a gyűjtőerek falainak a megkeményedését. A kálium tartalma miatt hozzájárul a test táplálásához és az izmokat is növeli. A benne található cholin nagyon jó a májnak, a vesének, és a húgyhólyagnak is.

 

A sárgarépa után a céklarépa az egyik legismertebb és legkedveltebb zöldség. Sokszor szerepel más zöldség levekkel is együtt, akkor van igazán jó hatása ha nyersen fogyasztod.
 

A már említett cholin tartalma nagyon jó hatással van az emésztésre, a gyomorra és a belek megfelelő működésére is. Kifejezetten ajánlott azoknak akik egy hosszú betegségből lábadoznak. Ha a levét centrifugázod, akkor a cékla felső részét nem szabad eldobnod, mert a zöldje nagyon jó kalcium forrás, viszont nyersen fogyaszd.
 

Ha egy kicsit kombinálod a céklalevet sárgarépalével, akkor egy nagyszerű májtisztító italt fogsz kapni. Legfőképpen a zsírtalanítást végzi el a májban. Eleinte érdemes több sárgarépát használnod mint céklát, mert akár hányingert is okozhat a gyors reakció.
 

Naponta 2-3 alkalommal érdemes céklalevet fogyasztani a menstruációs problémák ellen amelyek akár gyógyszerek is okozhatnak vagy csak mellékhatás lehet. A cékla képes serkenteni a sejtnövekedést, a sejtmagot is regenerálja, aktiválja a vörösvérsejteknek a képzését, A nyirokrendszer működéséhez is hozzájárul, nagyszerű vízhajtó hatással rendelkezik és méregtelenít is.
 

A várandós kismamák is fogyaszthatják mivel a céklagumó nagyon gazdag folsavban, ez pedig nagyon fontos a magzat számára. A folsav részt vesz a magzati fejlődésben és hozzájárul az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez is. A terhesség korai idejében a cékla segítségével több fejlődési rendellenesség is csökkenthető. 

A cékla egész pontosan tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat, szilíciumot, magnéziumot, rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot és nikkelt is. Vitaminok közül található benne B1-,B2-,B6-,C-vitamin, folsav, niacin és biotin is. Ezek a vitaminok, ásványi anyagok és mikroelemek létfontosságúak a haj, a körmök és az idegrendszer számára is.


Nagyszerű vitamin forrás a cékla.