A gyomor- és bélrendszer fertőzései
Szalmonella: Baktérium okozza. Főbb tünetei: hasmenés, láz, hányás, hasi görcsök. Forrása lehet nyers tojás, baromfi és tőkehús, nem pasztőrözött tej, kórokozóval fertőzött gyümölcs és zöldség, sajt.
Coli: Szintén baktérium okozza. Tünetei: híg hasmenés, hányás, hasi görcsök. Okozhatja földdel vagy széklettel szennyezett víz vagy étel.
Calici: Vírus okozza. Legfontosabb tünetei: hányás, hasmenés, láz, hasi fájdalom. Legfőbb okai: szennyezett zöldségek, gyümölcsök, saláták, víz.
Rota: Szintén vírus okozza. Tünetei: vizes hasmenés, hányás, láz, étvágytalanság, hasfájás. Leginkább rossz higiénia, kézmosás elhanyagolása okozza.
Lisztéria: Baktérium okozza. Tünetei: hányás, hasmenés, influenzaszerű tünetek. Kiváltó oka lehet trágyával szennyezett zöldség, nyers hús, lágy sajtok.
Kellő odafigyeléssel megakadályozhatjuk ezeket a fertőzéseket:
Tartsuk be az élelmiszerek szavatossági idejét!
Tároljuk az élelmiszereket a megfelelő módon!
Mossuk meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket!
A nyers húsokat a megfelelő hőfokon főzzük, süssük!
Alaposan mossuk meg a tojásokat, s utána a kezünket is!
Ne feledkezzünk meg a kellő higiéniáról (kézmosás, fertőtlenítés)!
Ha kétségünk támad egyes élelmiszerek minőségét illetően, inkább dobjuk ki!
Nem érdemes kockáztatni!
Vigyázzunk az egészségünkre!
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
