Termékek Menü
0

A gyomor- és bélrendszer fertőzései

HillVital
2016-07-27 14:17:00
A gyomor- és bélrendszer fertőzései

Nyáron nagyon veszélyesek a gyomor-és a bélrendszer fertőzései. Egy romlott étel, egy vírus vagy baktérium is okozhat pl. gyomorrontást, amely akár hetekig is elhúzódhat. Cikkünkben a leggyakoribb gyomorfertőzéseket szedtük össze.
Tovább…

Szalmonella: Baktérium okozza. Főbb tünetei: hasmenés, láz, hányás, hasi görcsök. Forrása lehet nyers tojás, baromfi és tőkehús, nem pasztőrözött tej, kórokozóval fertőzött gyümölcs és zöldség, sajt.

 

Coli: Szintén baktérium okozza. Tünetei: híg hasmenés, hányás, hasi görcsök. Okozhatja földdel vagy széklettel szennyezett víz vagy étel.

Calici: Vírus okozza. Legfontosabb tünetei: hányás, hasmenés, láz, hasi fájdalom. Legfőbb okai: szennyezett zöldségek, gyümölcsök, saláták, víz.

Rota: Szintén vírus okozza. Tünetei: vizes hasmenés, hányás, láz, étvágytalanság, hasfájás. Leginkább rossz higiénia, kézmosás elhanyagolása okozza.

Lisztéria: Baktérium okozza. Tünetei: hányás, hasmenés, influenzaszerű tünetek. Kiváltó oka lehet trágyával szennyezett zöldség, nyers hús, lágy sajtok.

Kellő odafigyeléssel megakadályozhatjuk ezeket a fertőzéseket:

Tartsuk be az élelmiszerek szavatossági idejét!
Tároljuk az élelmiszereket a megfelelő módon!
Mossuk meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket!
A nyers húsokat a megfelelő hőfokon főzzük, süssük!
Alaposan mossuk meg a tojásokat, s utána a kezünket is!
Ne feledkezzünk meg a kellő higiéniáról (kézmosás, fertőtlenítés)!
Ha kétségünk támad egyes élelmiszerek minőségét illetően, inkább dobjuk ki!

Nem érdemes kockáztatni!

Vigyázzunk az egészségünkre! 
Gyomor és bélfertőzés okai.


 

 

 

 



Részletek 


Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Betegségek
blog comments powered by Disqus
Google