Menü

Miért „sírunk” a hagyma aprítása közben?

HillVital
2016. 06. 07. 14:50:00

Miért könnyezünk hagymaszeletelés közben? A válasz egyszerű. Amikor szeletelés közben a hagyma sejtjei sérülnek, felszabadul a hagyma illóolaja, amely irritálja a szemet. Ez nem veszélyes, csak kellemetlen.
 

Mit tehetünk ellene?

Van, aki orrcsipeszt használ vagy búvárszemüveget, de vannak egyszerűbb módszerek is.

Az egyik legjobb, ha a hagymát megmossuk hideg vízben, s a kést is bevizezzük.

A felezett hagymát, amit éppen nem vágunk, fordítsuk lefelé a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe, ezáltal a szemünkbe.

Már nagyanyáink is ismerték a következő módszert: hagymaaprítás közben vegyünk a szánkba egy nagy korty vizet, és tartsuk ott. Nem fogjuk érezni a hagyma szagát, a szemünket sem fogja csípni, s a végén egyszerűen köpjük ki a vizet.

Van még egy jó módszer: hűtsük le a hagymát a hűtőben, vagy tegyük néhány percre a fagyasztóba. A hideg hatására a kémiai folyamatok lelassulnak, nem szabadul fel annyi illóolaj, így nem éri a szemet. De dolgozzunk szaporán, hogy ne melegedjen fel kezünk alatt a hagyma.
Tudd meg miért sírunk a hagyma aprítása közben.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Házi praktikák, fortélyok