Menü

6 tipp búzaliszt helyett. Ezek a legjobb alternatívák

Sági Zsolt - HillVital
2022. 01. 12. 10:43:00

Az alábbi liszteket érdemes fogyasztanod, hiszen tökéletesen helyettesítik a fehérlisztet.

A liszt gyártása közben a búzaszemeket őrlik, eltávolítják a csírát, a korpát, így egy rostban szegény liszt lesz az eredmény. Amikor ezt elfogyasztod, a tömény szénhidrátból álló liszt gyorsan emésztésre kerül, tápanyagai cukorrá alakulva felszívódnak, és hirtelen megemelik a vércukorszintet. Ez a megtermelt „üzemanyag” hamar el is fogy. Ha ez bekövetkezik, akkor a vércukorszint visszazuhan, és emiatt újra éhes leszel. Ez a folyamat nem tesz jót a fogyókúrádnak és az egészségednek sem.


Liszt helyetti alternatívák

 

Most 6 olyan alternatívát mutatunk, ami hatékonyan segíti a fogyókúrádat, és színtiszta egészség.
 

1. LENMAGLISZT
Készítése során a lenmagból kipréselik az olajat, majd lisztté őrlik. Nagy mennyiségben tartalmaz Omega- 3-at, ami fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, és csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintjét is. Ezen kívül gazdag A, B, C, D és E vitaminban.

2. KÓKUSZLISZT
Kókusznak a húsából készítik el, amit kiszárítanak, zsírtalanítanak, majd finom porrá őrölnek. Végső állaga nagyon hasonló a búzalisztéhez. Különlegesen gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjében és rostban is. 60% rosttartalma van, ami kimagasló. ( a búzakorpának 30%)

3. RIZSLISZT
Fehér és barna rizsből is készülhet. A barna sokkal lágyabb ízű, igazán kellemes a sütemények ízvilágához, és nagyon jól használható omlós tésztákhoz. Tojásallergiában szenvedők nyugodt szívvel fogyaszthatják a rizslisztből készült ételeket, ugyanis nincs szükség tojásra, ha rizsliszttel sütünk.

4. MANDULALISZT
Gyártása során a hámozott mandulát addig őrlik, míg por állagú nem lesz. Szénhidrát és a cukortartalma igen alacsony, rostokban és fehérjékben gazdag, gluténmentes. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat és rostot. Magas a fehérjetartalma, ezért ketogén ételek alapanyaga is lehet.

5. TÖKMAGLISZT
A liszt készítése során először megtisztítják a magot a héjától, majd hidegen kisajtolják belőle az olaját. A fennmaradó anyagot őrlik finomra. Nagy E vitamin tartalma van, gazdag ásványi anyagokban, fehérjében és magas a vastartalma is. Inkább sós ízű ételek készítéséhez ajánlott.

6. SZEZÁMLISZT
Hidegen préselik a magokat, majd a préselés után fennmaradt zúzalékot őrlik. Nagyon gazdag ásványi anyagokban vas, mangán, magnézium és kimagaslóan sok benne a kalcium. Főleg azoknak ajánlott, akik gluténre érzékenyek, cukorbetegségben vagy érrendszeri betegségben szenvednek.

 

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!