Menü

Ezek a legjobb A-vitamin források

Veress Máté - HillVital
2019. 03. 11. 13:46:00

Az A-vitamin vagyis a retinol egy zsírban oldódó vitamin. Nagyon fontos szerepe van a látás egészségében, de erősíti a hajat, a bőrt és a fogakat is. 

Nézzük is, hogy milyen ételekben található meg ez a rendkívül fontos vitaminféle.
A piros színű paprikában nagyon sok A-vitamin található. Már egy fél csészényi piros színű paprikában a napi szükséglet fele megtalálható, de magas a rost és a C-vitamin tartalma is. Az állapotos nőknek ajánlott sok A-vitamint bevinniük, mert az segíti a magzat fejlődését.

Az A-vitamin nem csupán csak önmagában fordul elő az ételekben hanem provitaminokban is, ilyen a karotin is. Nagyon sok provitamint tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök köztük a spenót. A spenótnak nagyon kevés a kalória tartalma, ezért fogyókúrára is alkalmazható.

Az édesburgonya a napi A-vitamin szükséglet ötszörösét is tartalmazhatja.
A sütőtökben is nagyon sok A-vitamin található, egész pontosan béta-karotin amelyet azután a szervezet A-vitaminná alakít. Amikor szezonja van a sütőtöknek, akkor mindenképpen ajánlott belőle minél többet fogyasztani.
A sárgarépa a következő nagyon jó béta-karotin forrás. A látás javítására alkalmas a sárgarépa fogyasztása. Már napi fél csésze sárgarépa elfogyasztása nagyon sokat jelent az egészség szempontjából. A kelbimbónak, a fodros kelnek és a kelkáposztának is magas az A-vitamin tartalma. A zellerzöld, a fejes saláta és a jégsaláta is magas A-vitamin tartalommal rendelkezik.
Ezek a legjobb A-vitamin források