Menü
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, RENDELÉS:
06 42 783 718 ; 06 30 838 4363
INGYENES SZÁLLÍTÁS
30 NAP GARANCIA
100% PÉNZVISSZAFIZETÉS

Néhány ok, amiért érdemes jól megrágni az ételt

Veress Máté - HillVital
2020. 02. 13. 11:36:00

Az alapos rágás segíthet benne, hogy minden tápanyag optimálisan szívódhasson fel emésztés során.
 

Ha nem hagysz elég időt a keményítő és a szénhidrát emésztésére, akkor a hasnyálmirigyet teszed nagy feladat elé.


Az ideális testsúlyban is segíthet. Alapos rágás mellett hamarabb lesz teltségérzeted, ezért nem fogsz túl sokat enni.

Ha nem rágod meg jól az ételt, akkor puffadás és
gyomorsavgond is kialakulhat, ami pedig igen kellemetlen. 
A fogaidat is megóvhatod a helyes és alapos rágással. Egy régészeti kutatás bebizonyította, hogy a középkorban azért volt az emberek fogazata egészségesebb mert sokkal több ideig rágták az ételt és inkább zöldségeket és gabonaféléket ettek.


A könnyebben szétrágható ételeket, mint pl. a zöldségeket, gyümölcsöket is meg kell rágni ugyanannyiszor, mint egy húst, hiszen a víztartalma így szabadul fel.


A nyállal jól elkevert étel nem fog gondot okozni a nyelőcsőben, vagyis könnyebben áthalad a tápcsatornán. 

 

Ha nem rágod meg az ételt, akkor az energia nem fog hasznosulni. Az emésztőnedvek ilyenkor nem férnek hozzá az ételhez és ezért elindulhat az erjedés és a rothadás. Ennek lesz a következménye a puffadás, a gyomorsav túltengés és a hasfájás is.

A gyomornedvek kiválasztására is hatással van amikor a falat a szájba kerül. Segít serkenteni a vékonybél és a hasnyálmirigy működését. Könnyíti a vastagbél munkáját ha egy falatot jól megrágsz mielőtt lenyeled.   

Az ételek alapos megrágása csökkenti a bakteriális fertőzések kockázatát. A még meg nem rágott falatok az emésztőrendszer végén vagyis a belekben okozhat fertőzést.

A táplálékok víztartalma nagyon eltérő lehet. A zöldségeket és gyümölcsöket elég megrágni 5-10-szer addig a húsokat akár 30-szor is meg kell rágni. Ebben az esetben minden egyes falathoz a víztartalmához megegyező nyál keveredik és ez sokat segít az emésztésben.

A nyállal jól elkevert falat nem akad el a nyelőcsőben vagy akár a gyomorszájnál, tehát könnyebben halad át a tápcsatornán.

 

Fontos, hogy jól megrágjuk az ételt

"Végignéztem, ahogyan a 26 éves testvéremet bekebelezte egy súlyos betegség, mindössze három hónap alatt… Nagyon hiányzik…, viszont a hiányérzetnél nyomasztóbb a tudat, hogy nem tettem semmit, pedig mint kiderült, nagyon is sokat tehettem volna, csak azt gondoltam, hogy ez nem az én dolgom. Késő bánat, de neked még lehet, hogy nem késő. Töltsd le és olvasd el ezt a könyvet, és többet soha nem fognak rászedni”

"Dr. Rojkó László, Budai Péter"

 

Keresés