A közönséges Borbolya népies neve:
Sóskafa, borbolyabokor, leánysom, sóskaborbolya.
A Borbolya leírása:
A borbolya a boglárkavirágúak rendjének borbolyafélék családjába tartozó növénynemzetség. A fajhoz közel 450 - 500 cserjefaj tartozik. Európa, Ázsia, Afrika, Észak- és Dél-Amerika mérsékelt és szubtrópusi éghajlatain őshonos. Terméseinek dekoratív hatásánának köszönhetően gyakran ültetik díszcserjeként, dekoratív célokra. Ezen felül azonban nagyon jól véd is, ugyanis igen sűrű, és tövisei mély, nehezen gyógyuló sebeket ejtenek. Lombhullató cserje, melynek levelei apró, ovális alakúak és széles körűek, zöldek, és sűrűn ülnek a hajtásokon. A virágai sárgák, kis, tömött fürtökben helyezkednek el, és tavasszal nyílnak. Termése piros, savanykás bogyó, melyek ősszel érnek meg, és néha széles körben felhasználják szörpök, dzsemek és egyéb élelmiszerek ízesítésére.
Ezen kívül a borbolya rendkívül sokoldalú növény, amelynek számos kulturális és orvosi hasznosítása van. Az emberek évszázadok óta használják a növény levelét és kérgét a hagyományos gyógyászatban. Az egyik legismertebb alkalmazása az epehajtó tulajdonsága miatt az emésztőrendszer támogatása. Kivonatai és készítményei szintén jelen vannak a fitoterápiás gyógyszerek piacán.
A Borbolya, közönséges felhasználása:
A borbolya egy nagyszerű C-vitamin forrás. Az érett termések gyakorlatilag alkaloidmentesek és jó C-vitamin források. A csipkebogyóhoz hasonlóan lekvárt és frissítő italokat készítenek belőlük. Emellett enyhe hashajtó hatásúak is és segítenek az étvágytalanságon. Napjainkban főként homeopátiás készítményeit alkalmazzák, például reumás megbetegedések, vesekő-, máj- és epebántalmak, bőrpanaszok enyhítésére.
Borbolya tea: 2-3 dl vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított, összeaprított borbolyalevelet, és hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le.
Az orvostudomány szerint a borbolya kedvező hatását főleg berberin (alkaloid) hatóanyagának köszönheti, melynek jelentős fertőzésgátló, antibakteriális és gombaellenes hatása van. A borbolyából készített tea simaizom görcsoldó hatása révén jó gyomor-, bél-, máj- és epebántalmak ellen. Fájdalmas menstruáció esetén is használható. Az érett termések alkaloidot alig tartalmaznak, meghűléses megbetegedésekben alkalmazhatók, enyhe hashajtó hatásúak.
Fontos, hogyha ehető borbolya után keresgélünk, akkor érdemes megbízható forrásból beszerezni. Sajnos mivel a természetben több fajtái is előfordul, többek között olyanok is, melyek a borbolya mérgező fajai közé tartoznak!
A Borbolya, közönséges hatóanyagai:
Gyökér- és kéregdrog, a következő anyagokat tartalmazza: izokinolin alkaloidok mint a berbamin, berberin, oxiakantin, palmatin. A bogyótermés C vitamint, karotinoidokat, antociánokat, cukrot, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz. A borbolyák közül a Sóskaborbolyának ehető a termése és aszalásra is kiváló, viszont a levele mérgező. A Júlia borbolyának egyik része sem fogyasztható, mivel mérgező.
Hogyan gyűjtsük a Borbolya, közönséges gyógynövényt?
A cserje érett, piros termését, vékony gyökereit, valamint a vastag gyökerek kérgét gyűjtik. A termés vörös színű, savanyú ízű bogyó, amely augusztus, szeptember folyamán érik.