Menü
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, RENDELÉS:
06 42 783 718 ; 06 30 838 4363
INGYENES SZÁLLÍTÁS
30 NAP GARANCIA
100% PÉNZVISSZAFIZETÉS

Hogyan készítsünk lekvárt, lépésről lépésre

A legfinomabb lekvárok, dzsemek a kissé túlérett, de nem rohadt gyümölcsökből készülnek. Lekvár készítéskor ügyeljünk arra, hogy ne válasszunk sem rohadt sem pedig éretlen darabokat!

Mikor, miből érdemes lekvárt készíteni?

Június–július: eper, meggy, cseresznye, ribizli, egres

Július–augusztus: sárgabarack, málna, őszibarack

Augusztus–szeptember: ringló, szilva, szeder, áfonya

Szeptember–október: alma, körte, szőlő

Téli hónapokban: narancs, grépfrút, citrom, banán, füge, ananász, gesztenye

Milyen gyümölcsökből készüljön a lekvár?

A legfinomabb lekvárok, dzsemek a kissé túlérett, de nem rohadt gyümölcsökből készülnek. Lekvár készítéskor ügyeljünk arra, hogy ne válasszunk sem rohadt sem pedig éretlen darabokat! Mivel az érett gyümölcsök cukortartalma nagyobb, így érdemes kivárni az egyes szezonok végét, hiszen amellett, hogy érett gyümölccsel dolgozunk, kevesebb cukorra van szükségünk, ráadásul a szezon végéhez közeledve olcsóbban is hozzájuthatunk a kívánt gyümölcshöz.

Mi kell a lekvár főzéshez?

A lekvárok ízesítéséhez és sűrítéséhez valamilyen cukrot vagy édesítőt alkalmazunk. Már speciális befőző cukrok is kaphatóak, melyek már a sűrítésre alkalmas pektint is tartalmazzák. Persze nem kötelező befőző cukrot alkalmazni, hiszen minden más egyéb édesítő szer, mint a kristálycukor, nádcukor, méz, nyírfacukor vagy stevia, mind-mind alkalmasak a befőzésre. Ha tehetjük, akkor kerüljük a mesterséges édesítőket, hiszen ezek fogyasztása nem túl egészséges.

Ahhoz, hogy a gyümölcskészítmény megfelelő állagú legyen, szükség valamilyen zselésítő anyagra. Ha befőző cukrot használunk, akkor emiatt nem kell aggódni, azonban ha nem, akkor a zselésítésről gondoskodnunk kell. A legegyszerűbb és legelterjedtebb módszer a dzsemfix használata, azonban erről tudni kell, hogy tartósítószert is tartalmaz, tehát nem éppen a legegészségesebb módszerek egyike.

Sűríthetünk ennél sokkal természetesebb módszerekkel is. Sűrítsük a gyümölcsöket pektinnel, stabarkka, agar-agarral vagy más természetes alternatívával. Mindenesetre arra figyeljünk, hogy tartsuk be az előírt adagolást.

Főzhetünk lekvárt cukor nélkül is, azonban ilyenkor számolnunk kell azzal, hogy a tartósságe nem lesz túl hosszú, 3 hónapon belül el kell fogyasztani.

Amennyiben a tartósítószer mentes eljárást választjuk, akkor nagyon oda kell figyelni, hogy az üvegek sterilek legyenek, ugyanis ez nagyban befolyásolhatja a lekvár szavatosságát. Az üveget főzzük ki forró vízben. A forró lekvárt töltsük az üveg nyakáig, majd fordítsuk fejre egy pillanatra és tegyük száraz dunsztba

A száraz dunszt lényege, hogy lassan hűtjük le a lekvárokat. Egy ládát, vagy lavórt béleljünk ki plédekkel, törölközőkkel, és ebbe helyezzük az üvegeket. Bugyoláljuk be őket szintén ruhaneművel, és hagyjuk, hogy pár nap alatt, lassan hűljenek ki.

Ha egy héten, vagy pár napon belül felpattanna egy-egy üveg, az azt jelenti, hogy azoknál nem sikerült a sterilizálás, megromlott a gyümölcs. Ha ez nem történik meg, akkor az így készült lekvárok akár egy évig hosszabb ideig is eláll.

Hogyan készítsünk lekvárt, lépésről lépésre

"Végignéztem, ahogyan a 26 éves testvéremet bekebelezte egy súlyos betegség, mindössze három hónap alatt… Nagyon hiányzik…, viszont a hiányérzetnél nyomasztóbb a tudat, hogy nem tettem semmit, pedig mint kiderült, nagyon is sokat tehettem volna, csak azt gondoltam, hogy ez nem az én dolgom. Késő bánat, de neked még lehet, hogy nem késő. Töltsd le és olvasd el ezt a könyvet, és többet soha nem fognak rászedni”

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés

GÖRGESS TOVÁBB