Menü

Homoktövis… Ki hallott már róla?

HillVital
2016. 05. 17. 16:17:00

A homok aranyának is nevezett gyógynövény nagyon értékes. Minden évszak - legyen az fagyos tél, vagy tikkasztó nyár- betegségeire gyógyír.
 

Korunk egyik legértékesebb növénye, eredetileg a Himalája lejtőin volt honos.

Mára már azonban igen elterjedt, s gyógyító hatása sokak számára ismert.  Magyarországon is megterem, elsősorban a homokos talajt kedveli. A termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, de ha megcsípi a dér, akkor válik igazán finommá. A bogyó színe a sárgától a narancsvörösig változó.

A régi korokban szinte mindenütt a fizikai erő növelésére alkalmazták. Gyomorbántalmakat is kezeltek vele, és sebet is gyógyítottak ezzel a növénnyel.

De mire használják ma?

·         fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő

·         gátolja bizonyos tumorok növekedését

·         zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét

·         regenerálja, tisztítja a májat

·         hatásos a korai érelmeszesedés kezelésére

·         javítja az általános egészségügyi állapotot

·         csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet

·         magas C-vitamin-tartalma miatt meghűléses betegségek megelőzésére is kiváló

(C-vitamin-tartalma tízszerese a citroménak!)

·         Béta-karotint, A-, D-, E- és B-vitamint, valamint magnéziumot, kalciumot és cinket tartalmaz

Levele, gyümölcse és olaja egyaránt felhasználható. Az íze enyhén savanykás, üdítő hatású. Bogyóit fogyaszthatjuk nyersen, vagy kipréselhetjük ivólének, ízesíthetjük akár mézzel is. Leveléből tea készíthető. A termését mélyhűtőben le is fagyaszthatjuk, így egész évben hozzájuthatunk. Ha naponta elrágcsálunk egy bogyót, rendkívül jót teszünk az egészségünknek.

Emellett a fronthatások enyhítésére is segítséget nyújthat.

Vigyázzunk, mert összetéveszthető a tűztövissel, ami egy díszcserje, emberi fogyasztásra nem alkalmas. Sőt, nagyobb mennyiségben mérgező. Csak megbízható forrásból származó homoktövist fogyasszunk!

Egyébként e csodanövényt a kozmetikaipar is előszeretettel használja, de erről majd legközelebb.
A termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, de ha megcsípi a dér, akkor válik igazán finommá. A bogyó színe a sárgától a narancsvörösig változó.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Gyógynövények