Menü

Meddig tárolhatjuk hűtőben a húst? Most választ kapsz!

Veress Máté - HillVital
2022. 06. 09. 18:59:00

Bizonyára sokan jártunk már úgy, hogy nem tudtuk eldönteni, hogy a fagyasztott hús meddig jó, vagy akár a pár napja hűtőben tárolt hús fogyasztható-e, vagy már jobb lenne megszabadulni tőle.

Aki nem szeret pazarolni, nem biztos, hogy ki fogja dobni, viszont a mélyhűtőben tárolt húsok sem maradhatnak az örökkévalóságig ott.

 

Ezért összegyűjtöttük, hogy melyik húsfajta meddig áll el a hűtőben, és mennyi időn belül kell elfogyasztani.

 

 

Vörös hús

A nyers vörös húsok (sertés, marha) 3-5 napig biztonsággal tárolhatóak a hűtőszekrényben, a mélyhűtőben egy évig állnak el.
 

Darált hús

A darált hús hűtőben való tárolási ideje jóval rövidebb: mindössze csak 1-2 napig tárolható, míg mélyhűtőben 3-4 hónapig áll el.
 

Csirke hús

A csirke és pulyka egészben 1-2 napig tárolható a hűtőszekrényben, és 1 évig a mélyhűtőben.  Darabokban lefagyasztva 9 hónap a javasolt felhasználási idő. 
 

Felvágottak

A felvágottak a hűtőszekrényben 3-5 napig őrzik meg a minőségüket.
 

Grillkolbász

A grillezéshez készült kolbászokat többnyire zárt csomagolásban árulják. Ha ezt felbontjuk, onnantól kezdve a hűtőszekrényben csak 1-2 napig tudjuk tárolni, mélyhűtőben viszont 1-2 hónapig eláll.
 

Főtthús

Az ebédről vagy a vacsoráról megmaradt húst 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőben, fagyasztva a főtt húsokat 2-6 hónapig tárolhatjuk, a sülteket 1-3 hónapig.
 

Bacon

A bacon esetében a csomagoláson feltüntetett dátum legyen a mérvadó, ha viszont lefagyasztjuk, 1 hónapig őrzi meg a minőségét.
 

Halak

A halak húsa sokkal hamarabb romlik, ezért a nyers halat a hűtőben csak 1-2 napig ajánlott tárolni a sütés-főzés előtt, fagyasztott állapotban 2-3 hónapig áll el. A soványabb halfajták azonban akár fél évig is megőrizheti a minőségét.

 

 


Meddig áll el a fagyasztott hús?

A fagyasztott húsok a sima tárolástól jóval több ideig tárolhatóak.

Mi a helyzet a darált hússal, a fagyasztott darált hús meddig áll el?
A fagyasztott darált hús a fajtától függetlenül akár 3-4 hónapig is bírhatják frissen.

Az egészben fagyasztott csirke, illetve pulykahús akár 12 hónapig is felhasználható. A darabolt baromfi átlagosan 9 hónapig bírja ki.


A fagyasztott csirkemell meddig áll el?

A
bban az esetben ha darabolva tároljuk szintén érvényes a 12 hónap, ugyanakkor a szakácsok inkább a 9 hónapot szabják meg határnak.

 

A sertés, bárány, borjú és marhahús résztől függően 4-12 hónap között tárolható.

Zsírosabb halak 2-3 hónapig, sovány fajtái akár 6 hónapig is tárolható.

Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy annak ellenére, hogy ilyen hosszan eltarthatóak anélkül, hogy megromlanának, sajnos ez nem jelenti azt, hogy ízben nem térhet el. A sokáig fagyasztott hús megavasodhat. Ilyen esetben az étel nem lesz mérgező, viszont fagyasztás során a színe és elkészítve az íze is kellemetlen lehet.

 

A kiolvasztott hús meddig jó?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a kiolvasztott hús meddig áll el a hűtőben? A hús egy nagyon kényes alapanyag. Mivel hűtőben nem sokáig áll el, ezért gyakran mély fagyasztjuk. Az ilyenkor felhasználni kívánt húst leggyakrabban 3 módszer segítségével olvaszthatjuk ki. A hűtőben, vízben, valamint akár a mikróban is. Ezek közül manapság a mikrózás a leggyakoribb. Azonban mi a helyzet olyankor ha kiolvasztottuk a húst de még sincs rá szükségünk? Ha mikróztuk, akkor a kiolvasztást követően azonnal el kell készítenünk. Ez általában nem jelent gondot, hiszen ha már mikrózzuk akkor alapvetően szinte azonnal fel is használjuk. Vízben, illetve hűtőben való olvasztás esetén más a helyzet. Kiolvasztást követően a hús fajtájától függően maximum 3-5 napig tárolhatjuk a hűtőben. 

 

Meddig áll el a csirkemell a hűtőben?

Mivel darabolt csirkéről van szó, így maximum 1-2 napig javasolt a hűtőben tárolni. Ha ezt meghaladja akkor már nem javasolt a fogyasztása. Erről gyakran a kellemetlen szag is árulkodik.

 

A nyers hús hűtőben meddig áll el?

A nyers húst minél hamarabb fel kell használni, nem ajánlott sokáig tárolni a hűtőben. Érdemes még más ételektől távol tartani mint a zöldségek, sajtok illetve felvágottak. Tehát a nyers hús tárolása hűtőben maximum néhány napot vegyen igénybe. Ha nem használod fel néhány napon belül, akkor inkább érdemes lefagyasztani.

 

Hogyan tároljuk a nyers húst?

Ha nem használjuk fel azonnal vagy egy két napon belül, akkor javasolt lefagyasztani. Tárolását tekintve javasolt olyan helyre tenni, ahol nem érintkezik más étellel. Ezen felül javasolt odafigyelni arra is, hogy mielőtt lefagyasztanánk levet fog engedni.

A fagyasztóból kivett hús meddig áll el?

A fagyasztóból kivett hús esetében a fent említett módszer érvényes. Ez alatt azt kell érteni, hogy ha kivesszük a fagyasztóból a húst és a hűtőbe tesszük, akkor az olvadásnak indul. A hús mennyiségétől függően akár 1 napig is olvadhat. Ennek tudatában tehát a mélyhűtőből kivett hús nagyjából 4-6 napig képes elállni a hűtőben. Ne felejtsük el, hogy ebben az esetben a hús levet fog engedni ezért erre készüljünk fel. Tegyük valamilyen edénybe.
 

Sokan szokták azt kérdezni, hogy a hús pácban meddig áll el? Egyáltalán nem mindegy, hogy meddig hagyod a húst a pácban. A húsok pácolásához kevesebb időre van szükség mint a zöldségeknek. A keményebb és nagyobb húsok akár egy egész éjszakát a pácban maradhatnak. Egy nagyobb oldalas és steaknek 1-2 órára van szüksége. Egy lágyabb és puhább húsnak pedig 30-60 percre csupán.
 

A vákuumcsomagolt hús eltarthatósága akár képes megháromszorozni a tartósság idejét. A fagyasztás során pedig a létrejött dehidratálódást és oxidálódást is megakadályozza. Egy pozitív dolog még, hogy a vákuumcsomagolt ételek nem száradnak ki és nem is mennek össze. Ez időben, húsok szerint nagyjából azt jelenti, hogy a vákuumcsomagolásban vásárolt marhahús akár 50 napig, bárányhús 35 napig és sertéshús akár 25 napig is biztonságosan tárolható. A vákuumcsomagolás más ételek is ugyanilyen hatékonysággal alkalmazható. Más a helyzet viszont akkor ha mi magunk vákuumcsomagolunk. Ilyenkor sajnos hiába törekszünk ilyen eredményt nem tudunk elérni, viszont így is akár 4-5 nappal tovább tárolhatunk egyes húsokat +5 fokon.
 

A nyers máj tárolása

A nyers máj egy igen kényes alapanyag. Emiatt ne tároljuk sokáig! Azonban itt nem csak a májról van szó, hiszen minden olyan belsőséget ide sorolhatunk melyet véresen veszünk. Ezek mind egytől egyig rendkívül romlékonyak. A májat amint lehet, azonnal tegyük hűtőbe, vagy mélyhűtőbe és egészen a felhasználásig tartsuk ott. Ha nem tesszük mélyhűtőbe akkor 1-2 napon belül használjuk fel.
 

A gyorsan romlandó ételeket be kell tenni 2 órán belül a hűtőbe.

A kenyér és a sütemény 3 hónapig tárolható a vaj pedig 6-9 hónapig tárolható a fagyasztóban. A krémes sütemények nagyjából 5 napig, a margarin 1-2 hónapig, a vaj pedig 1 hónapig tárolható a hűtőben. A tojás akár 3-5 hétig is eltárolható a hűtőben, azonban érdemes odafigyelni a szavatossági idejére. Egész tojást ne fagyasszunk le! A nyers tojásfehérje azonban 12 hónapig is jól eláll a mélyhűtőben. A sárgája önmagában nem túl jól fagy meg.
 

 

 

TIPP!

Ha kiváló minőségű böllér felszereléseket, különböző alapanyagokat, kolbász, hurka fűszerkeverékeket keresel, a BöllérSHOP a húsimádók kánaánja! Igazi magyar ízek és hungarikum. ❤️



 

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!