Menü

Meddig tárolhatjuk hűtőben a húst?

HillVital
2016. 07. 15. 13:34:00

A nyers vörös húsok (sertés, marha) 3-5 napig biztonsággal tárolhatóak a hűtőszekrényben, a mélyhűtőben egy évig állnak el.

A darált hús tárolási ideje jóval rövidebb: a hűtőben csak 1-2 napig tárolható, míg mélyhűtőben 3-4 hónapig áll el.

A csirke és pulyka egészben 1-2 napig tárolható a hűtőszekrényben, és 1 évig a mélyhűtőben.  Darabokban lefagyasztva 9 hónap a javasolt felhasználási idő.

A felvágottak a hűtőszekrényben 3-5 napig őrzik meg a minőségüket.

A grillezéshez készült kolbászokat többnyire zárt csomagolásban árulják. Ha ezt felbontjuk, onnantól kezdve a hűtőszekrényben csak 1-2 napig tudjuk tárolni, mélyhűtőben viszont 1-2 hónapig eláll.

Az ebédről vagy a vacsoráról megmaradt húst 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőben, fagyasztva a főtt húsokat 2-6 hónapig tárolhatjuk, a sülteket 1-3 hónapig.

A bacon esetében a csomagoláson feltüntetett dátum legyen a mérvadó, ha viszont lefagyasztjuk, 1 hónapig őrzi meg a minőségét.

A halak húsa sokkal hamarabb romlik, ezért a nyers halat a hűtőben csak 1-2 napig ajánlott tárolni a sütés-főzés előtt, fagyasztott állapotban 2-3 hónapig áll el. A soványabb halfajták azonban akár fél évig is megőrizheti a minőségét.

A gyorsan romlandó ételeket be kell tenni 2 órán belül a hűtőbe.

A kenyér és a sütemény 3 hónapig tárolható a vaj pedig 6-9 hónapig tárolható a fagyasztóban. A krémes sütemények nagyjából 5 napig, a margarin 1-2 hónapig, a vaj pedig 1 hónapig tárolható a hűtőben.

A tojás akár 3-5 hétig is eltárolható a hűtőben, azonban érdemes odafigyelni a szavatossági idejére. Egész tojást ne fagyasszunk le! A nyers tojásfehérje azonban 12 hónapig is jól eláll a mélyhűtőben. A sárgája önmagában nem túl jól fagy meg.

Semmiképpen sem szabad túlzsúfolni a hűtőszekrényt, amikor tele van, akkor mindenképpen lejjebb kell venni a hőfokot.

Mindig tisztán kell tartani a hűtőt, és kidobni belőle a romlott ételeket.

Hús tárolási ideje.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Házi praktikák, fortélyok