Húsvéti ételek a különböző országokban
Közeledik a húsvét. A keresztény világban mindenütt megünneplik, csak mindenhol másképp.
Érdekességképpen nézzük meg, hogy az egyes országokban mi kerül a húsvéti ünnepi asztalra!
A húsvét elengedhetetlen étele a főtt tojás. Talán ez köti össze az egyes országok étkezési szokásait húsvétkor.
Olaszország: főtt tojást esznek, melyet a Corallina nevű szalámi mellé tálalják fel. Desszertként a kuglófszerű süteményt, panettone-t esznek. Húsvétkor a tojáslikőrből fogy a legtöbb.
Németország: A németek húsvétkor a lencsét, a halat, a kolbászt, a csülköt, a tormát és a kemény tojást részesítik előnyben. Italból a sör a legnépszerűbb.
Franciaország: Húsok közül a bárány vezet. Ehhez tavaszi zöldségeket, tojást, spárgát, articsókát fogyasztanak, melyet könnyű vörösborral öblítenek le.
Svédország: Az asztalt kék-sárgába (svéd nemzeti szín) öltöztetik, melyre kuglóftésztából sült cipót tálalnak. Ezt marcipánnal töltik meg. Ezenkívül sózott heringgel és hagymával rakott, tejszínes burgonyát szolgálnak fel.
Anglia: A fő étel a báránysült burgonyával, zöldségekkel, menta szósszal. Desszertként marcipános gyümölcskenyér kerül az asztalra. De a sonka és a főtt tojás is húsvéti eledel Angliában.
Magyarország: Nálunk sonka, főtt tojás, édeskés péksütemények, főleg kalács, kolbász, torma, sárga túró kerül az ünnepi asztalra. De készíthetünk francia salátát vagy hagymás krumplisalátát is a sonka mellé. Az igazi magyar parasztsonka sózással, pácolással, füstöléssel készül.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
