Igazság a zsírokról és az olajokról
A múlt században jöttek divatba a növényi étolajok, melyek nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Sokáig hallhattuk, hogy sokkal egészségesebb, mint a zsír.
Sajnos mára kiderült, hogy ezek negatívan hatnak az egészségünkre, különösen a pajzsmirigyünkre.
Ezek az olajok nagyrészt omega-3-6-9 zsírsavakat tartalmaznak. Ezek valóban nagyon egészségesek, de csak hidegen. De hevítéskor, vagyis sütéskor a szerkezetük szétesik, és ennek következtében elveszítik ezt a jó tulajdonságukat, sőt kimondottan károsak az egészségünkre. Ilyen pl. a napraforgóolaj (bár ez hízelgő elnevezése annak a borzadálynak, ami a boltok polcain található), de még az olíva is. A növényi olajokban hosszúláncú zsírsavak találhatók, és ezek könnyen oxidálódnak, avassá válnak. Ezért az élelmiszergyártók ezeket az olajokat finomítják (hidrogénezik), hogy tovább megőrizzék a minőségüket. Ezzel az eljárással viszont rengeteg transz-zsír képződik, amelyek különösen károsak a szövetekre. Olajok helyett tehát használjunk kacsa-, liba- vagy sertészsírt. De ezek mértéktelen fogyasztása sem kedvez annyira a szervezetnek. Jó választás lehet még a vaj is.
Mi akkor a megoldás? Miben süssünk?
A megoldás: kókuszolaj (vagy kókuszzsír). Ugyanaz, mivel szobahőmérsékleten olaj állagú, hűtőbe téve olyan, mint a zsír.
A kókuszolaj is telített zsírsavakat tartalmaz (92 %-ban), mégis egészséges. Közepesen hosszú szénláncokból épül fel, melyek fokozzák az anyagcserét. Ezek a zsírsavak stabilak, és ellenállnak az oxidációnak, ezért nem károsak az egészségre.