Kandírozott gyümölcs készítése házilag
HillVital
Nem túl egészséges, de isteni finom. Nagy ritkán megengedhetünk magunknak egy kis kényeztetést.
2018. 01. 16. 15:22:00
A kandírozás lényegében egyfajta tartósítás: a gyümölcsökben lévő vizet cukorral helyettesítjük, így sokáig elállnak. Nemcsak gyümölcsöket, hanem ehető virágokat és citrusfélék héját is tartósíthatjuk ezzel az eljárással.
Elkészítés: Először elkészítjük a szirupot. 1 kg gyümölcsre kb. 1 liter szirupot számolunk (6 dl vízhez fél kg cukor). Ezután a gyümölcsöket kisebb, vékony csíkokra, darabokra vágjuk, majd a szirupban forraljuk. Addig forraljuk a gyümölcsöt, amíg enyhén átlátszó-opálos lesz. Ha többféle gyümölcsöt készítünk, mindegyiket külön szirupban főzzük, hogy ne keveredjenek az ízek. Ha kész, egy sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a kész gyümölcsöket, és beleforgatjuk a kristálycukorba, és legalább egy napig szárítjuk. Ha kevés az időnk, és gyorsan akarjuk elkészíteni, akkor beletesszük egy 40-50 fokos sütőbe, és kb. 1-2 óra alatt kiszárítjuk.