Termékek Menü
0

Egészséges karácsonyi ételek, gyorsan

HillVital
2014-11-19 16:09:00

Előétel, leves
Tokaji aszús libamáj brulée

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg (II. osztályú) libamáj 
1,5 dl bio tej
1 kiskanál tengeri só
csipetnyi fehér bors
1,5 dl tejszín
6 ózonkezelt tojássárgája
1 dl tokaji aszú

A libamájat még hidegen kizsigereljük, vagyis az ereket eltávolítjuk. Az összes hozzávalót egy magasabb edénybe rakjuk, botmixerrel pürésítjük, és átszűrjük, majd kis teamécses-tartóba adagonként kiöntjük. A tepsit harmadáig vízzel megtöltjük, az üveg mécsestartókat a vízfürdőbe állítjuk, majd 110 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 100 °C) 40 percig gőzöljük. Lágy, kenhető állagú májkrémet kell kapjunk.

Saláta és köret
Cékla-tzatziki narancsos salátaágyon

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók 4 személyre:
2 közepes cékla (kb. 40 dkg)
fél lilahagyma, egészen apróra vágva 
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál kapor, finomra vágva
1 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál szűz olívaolaj
4 evőkanál görög joghurt 
10 dkg vegyes salátalevél
2 kisebb narancs, meghámozva, kimagozva és karikákra vágva
5 dkg pirított, vágott dió

A céklákat alufóliába csomagoljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) 50 percig sütjük. Azután kivesszük, hűlni hagyjuk, kicsomagoljuk, és a cékla héját lehúzzuk, majd a reszelő durva fokán lereszeljük. A lilahagymával, a fokhagymával, a kaporral, a vörösborcettel, az olívaolajjal és a joghurttal összekeverjük. Négy tányéron a saláta levelekkel "megágyazunk", néhány narancs szeletet ráfektetünk, a céklát a tetejére halmozzuk, és a pirított dióval megszórva tálaljuk.

Főételek
Süllőfilé édes hagymával és aranymazsolával

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg édes hagyma (fehér, szabályosan kerekded) 
3 evőkanál szűz olívaolaj
tengeri só
1 evőkanál Tokaji borecet muskotályból
1 evőkanál méz
60 dkg bőrös süllőfilé
fél citrom 
15-20 szem aranymazsola

Az édes hagymát 1 centi széles cikkekre vágjuk, és olívaolajon nagyon lassan pirítjuk. Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten pároljuk, mert így még jobban érvényesül a hagyma édes íze. Megsózzuk, a borecetet és a mézet belecsorgatjuk. Közben a halat besózzuk, és a citrom levével ízesítjük. Konyhai papírtörlőn leszárítjuk, majd egy serpenyőbe sütőpapírt fektetünk, nehogy a hal leragadjon. Először nagy lángon a bőrős oldalát sütjük meg, majd megfordítjuk, és takaréklángon a másik oldalát is. A hal vastagságától függően oldalanként kb. 2-2 percig sütjük. A serpenyőből kiemeljük, és tányérra szedjük, majd egy másik tányérral letakarva meleg helyen pihentetjük. Közben a hagyma is elkészül, vigyázzunk, ne legyen túl puha. Hozzáadjuk a mazsolát, átforgatjuk, és tálaljuk. A hagymát a tányér közepére rakjuk, és a halat ráfektetjük.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google