Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Karácsonyi mézeskalács

HillVital
2016. 12. 20. 16:27:00

Hozzávalók:

70 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

- 3 db házi tojás
- 15 dkg porcukor (nyírfa)
- 25 dkg méz (termelői)
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4 csapott evőkanál tejföl
- 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- csipet őrölt szerecsendió

Elkészítés:


A tojásokat keverjük össze a porcukorral, majd adjuk hozzá a mézet, a tejfölt, az olvasztott vajat, pici sót. Jól keverjük össze, majd adjuk hozzá a fűszereket is. Ha ezekkel is alaposan elkevertük, szitáljuk bele a lisztet, melybe előzőleg beletettük a szódabikarbónát. Az egészet alaposan keverjük össze. Ha ekkor még ragacsos, ne ijedjünk meg! Ezután tegyük be a hűtőbe 1 órára pihenni. A pihentetés után kisebb adagokkal dolgozzunk tovább. A többi addig maradjon a hűtőben. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, majd vajazzunk ki egy tepsit. A tésztát lisztes gyúrótáblán gyúrjuk tovább, majd nyújtsuk el 0,5 cm szélesre! Tetszőleges kiszúró formával szaggassuk ki a süteményeket! Ha a karácsonyfára szánjuk, ekkor kell kiszúrni egy pici lyukat rajta. Ezután helyezzük a tepsibe, egymástól 1 cm távolságra. 13-15 perc alatt süssük meg! Ezután dolgozhatunk tovább a maradék tésztával. Ha kész, szedjük ki a megsült édességet, és hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk, hogy egyenes felületre szedjük ki, mert ilyenkor még eldeformálódhatnak. Ha már teljesen kihűlt, lehet rá mintákat rajzolni.

Ehhez a következő krémet használhatjuk:


1 tojásfehérjét habbá verünk, majd fokozatosan hozzáadagolunk 15 dkg porcukrot (nyírfacukor). Mikor már jó kemény lett a hab, beletesszük egy nejlonzacskóba, amelynek kivágjuk az egyik sarkát, de ne túl nagyra. Csak olyanra, amivel szépen tudunk majd rajzolni. Óvatosan a kihűlt mézeskalácsokat kidíszítjük vele, hagyjuk megszáradni, és kész is vannak a csodálatos karácsonyi sütemények.

Jó étvágyat és meghitt ünnepi hangulatot kívánunk hozzá!
Karácsonyi mézeskalács recept

Tartalomhoz tartozó címkék: blog