Menü
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, RENDELÉS:
06 42 783 718 ; 06 30 838 4363
INGYENES SZÁLLÍTÁS
30 NAP GARANCIA
100% PÉNZVISSZAFIZETÉS

Öt karácsonyi recept fogyókúrázóknak

HillVital
2014. 12. 05. 15:30:00

A leghagyományosabb ünnepi étkeket is lehet kímélően elkészíteni, úgy, hogy sem a kinézetük, sem az ízük nem veszít az értékéből. Kedvcsinálóként, fantáziaébresztőként nézzünk néhány trükköt ezek közül!

Kezdjük a levessel!

A jól elkészített leves magában is kedvező élettani hatású: hozzájárul a megfelelő napi folyadékbevitelhez, tele van jól hasznosítható tápanyagokkal, nyomelemekkel, számos finom és egészséges zöldségféle főhet benne, tartalmazhat vízben és zsírban oldódó vitaminokat egyaránt, ráadásul viszonylag kis kalóriabevitel mellett telíti a gyomrot, elüti az első éhséget. Kár lenne lemondani az ünnepen róla, hiszen egy igazi, aranyló húslevessel csak jól kezdődhet a karácsonyi ebéd is. Levesnek alkalmas marha, disznó és baromfihús is (kóstolták már a birsalmás kacsalevest?) - egyesek pedig arra esküsznek, hogy a legfinomabbat úgy lehet készíteni, ha többféle húst teszünk bele. Az egészségünk szempontjából fontos azonban, hogy a leves a szép színét ne a tetején sárgálló zsírcseppektől kapja, hanem a benne főtt sárgarépától, csipetnyi sáfránytól, gyömbértől. A felesleges kalóriáktól legkönnyebben úgy szabadulhatunk meg, ha a levest lehűtve leszedjük a tetejére gyűlt zsiradék nagy részét. Nem mindegy az sem, milyen levesbetéttel tálaljuk: a hagyományos cérna- és csigatésztát sok apró, változatos zöldséggel, például zöldborsóval, kelbimbóval, vékony szálakra vágott sárgarépával, zellerrel, karalábéval, petrezselyemmel helyettesíthetjük.
Kímélő és egészséges második fogás lehet a levesben főtt hús paradicsom- vagy csipkeszósszal tálalva, esetleg tormával, a mellette főtt zöldségekkel körítve.

Az elmaradhatatlan rántott ponty

Frank Júlia legutóbb dr. Marton István Korkontroll című könyvében tette közzé jó néhány hazai jellegzetes étel, köztük a karácsonykor szinte kötelező rántott ponty egészségesebb módon való elkészítésének receptjét. Eszerint a halszeleteket megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, majd 15-20 percig állni hagyjuk. A bundázáshoz teljes kiőrlésű lisztet használunk, a tojást halfűszer-keverékkel és kis tejjel keverjük ki. Az igazi kalóriakímélő ötlet a sütés módjában van: a bundázott halszeletek mindkét oldalát megmártjuk az olajban, jól lecsöpögtetjük, majd vastag aljú, szárazon felforrósított fémedénybe téve sütjük meg, az egyik oldalát fedő alatt, majd a másikat fedő nélkül sárgásbarnára. Ugyanezzel a módszerrel bármilyen más rántott hús is elkészíthető, és nemcsak a sütéshez használt olaj nagy része takarítható meg vele - bár a mai árak mellett ez sem közömbös -, hanem, ami még fontosabb, sok-sok feleslegesen bevitt kalória is. Ha ráadásul a hozzá tálalt, szokásos rizs vagy krumpli köretnek legalább a felét színes, mutatós párolt zöldségekkel helyettesítjük, igazán egészséges étket kapunk.

Lehet a töltött káposzta egészséges is?

Hogyne lehetne! Csak néhány apróbb változtatást kell hozzá végrehajtani az alaprecepten. Így például lehetőleg soványabb húst válasszunk hozzá, és a töltelékek mellé a szokásos füstölt kolbász-, húsos szalonnadarabok helyett tegyünk füstölt oldalast, vagy akár füstölt csontot - így az ízét ugyanúgy megadja, de elkerülhetjük a felesleges zsírbevitelt. A szokásos módon elkészített, paprikával, majoránnával, borsikafűvel, borssal és fokhagymával ízesített töltelékeket apró káposztával rétegezve, majd lefedve tesszük az edénybe. Frank Júlia a rétegek közé néhány negyedelt almát is ajánl tenni - ez egyáltalán nem idegen íz, hiszen nem egy helyen a házilag savanyított káposztába eleve tesznek almát is. Érdemes kipróbálni, mennyivel gazdagabb ízhatást lehet elérni, ha nem főzzük, hanem sütőben pároljuk-sütjük az így előkészített töltött káposztát. Az ehhez való, sütésre és tálalásra is alkalmas öblös, tűzálló cserépedény pedig remek karácsonyi ajándékötlet is lehet - karácsonyi vásárokon érdemes körülnézni a fazekasok kínálatában!

Ne csak együnk, igyunk is...

Az alábbi, ünnepi ízű alkoholmentes koktél receptjét Bártfai László receptkönyvéből idézem. A "Valamivel több, mint puncs" elnevezésű italt bátran ajánlhatjuk azoknak a karácsonyi vendégeinknek is, akik nem akarnak vagy nem tudnak szeszes italt fogyasztani, ugyanakkor tökéletesen megfelel egy napi adag innivalónak akár a fogyókúrázók "lénapjára" is. Hozzávalók: 8 dl ásványvíz és 4-4 dl narancs-, ananász-, áfonya-, fehérszőlőlé. A felsorolt alapanyagokat összekeverjük, jégkockákkal tálaljuk, mentalevéllel, citromkarikával díszíthetjük. Ebben az italban üdítő formában vehetünk magunkhoz sok-sok C-vitamint, sőt, antioxidáns hatású flavonoidokat is.

"Végignéztem, ahogyan a 26 éves testvéremet bekebelezte egy súlyos betegség, mindössze három hónap alatt… Nagyon hiányzik…, viszont a hiányérzetnél nyomasztóbb a tudat, hogy nem tettem semmit, pedig mint kiderült, nagyon is sokat tehettem volna, csak azt gondoltam, hogy ez nem az én dolgom. Késő bánat, de neked még lehet, hogy nem késő. Töltsd le és olvasd el ezt a könyvet, és többet soha nem fognak rászedni”

"Dr. Rojkó László, Budai Péter"

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés