Menü
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, RENDELÉS:
06 42 783 718 ; 06 30 838 4363
INGYENES SZÁLLÍTÁS
30 NAP GARANCIA
100% PÉNZVISSZAFIZETÉS
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Karfiol: hogyan fogyasszuk?

HillVital
2014. 12. 09. 15:47:00

Ismerjük meg!

A karfiol a keresztesvirágúak családjába tartozó egyéves növény. Közeli rokonságban áll a káposztával, a kelkáposztával, a brokkolival és a kelbimbóval. A Földközi-tenger keleti tájékáról származik. A növény módosult, húsos virágzatát fogyasztjuk, amelyet rózsának nevezünk. A karfiolrózsák kifejlődését többek között a hőmérséklet, a nappalok hosszúsága, vagyis a napfény, illetve a víz mennyisége jelentősen befolyásolja. A nyári nagy meleg a virágképzést gátolja. A káposztához képest a nagy hideget kevésbé tűri.

A karfiol energiatartalma alacsony (30 kcal /126 kJ), így energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet. Szénhidráttartalma (3,9%) csekély.

A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmi rost, és bizonyos kéntartalmú összetevők- a többi káposztafélékhez hasonlóan- védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben. Továbbá a növény C-vitamin- tartalma is jelentős.

Hogyan fogyasszuk?

A karfiol az egyik legfiatalabb zöldségnövényünk, amelynek fogyasztása csak a századforduló után terjedt el Magyarországon.
A virágzat tömör szerkezetének köszönhetően főzés hatásra nem esik össze, és megőrzi formáját.
Szerencsére szinte egész évben kapható (melegágyi, szabadföldi) de a szezonja főleg nyár végén és ősszel van.
Sok családban télire lefagyasztják, és a téli hónapokban fogyasztják.

Akik emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvednek, azoknak fogyasztása mellőzendő, mivel a növény magas rosttartalma miatt puffasztó hatású.


Konyhai felhasználására többféle alternatíva létezik. A legnépszerűbbek közé tartoznak a különféle változatú karfiollevesek (hagyományos módon, sűrítés tejföllel, tejszínnel, stb.), a rántott és a sült karfiol, de számos háztartásban savanyúságot is készítenek belőle.

Tippek - tanácsok

Termesztéséhez jó szerkezetű talaj (a közömbös vagy gyengén lúgos) és jó vízadottságú talaj szükséges. Az árnyékot nem kedveli. A káposztához képest igényes növény. Több fajtája létezik, a korai ültetési ideje áprilisra a késői júniusra esik, de a legjellemzőbb termesztési időszak az ősz. Rendszeres gyomlálást és kapálást igényel. Bő a vízigénye. A virágképződés megindulásakor két-három levelét össze szokták kötni, hogy ne barnuljon. Ha a rózsák a fajtára jellemző nagyságot elérték, megkezdődhet a szedés. Fontosabb kártevője a földibolha, betegsége pedig a peronoszpóra.

"Végignéztem, ahogyan a 26 éves testvéremet bekebelezte egy súlyos betegség, mindössze három hónap alatt… Nagyon hiányzik…, viszont a hiányérzetnél nyomasztóbb a tudat, hogy nem tettem semmit, pedig mint kiderült, nagyon is sokat tehettem volna, csak azt gondoltam, hogy ez nem az én dolgom. Késő bánat, de neked még lehet, hogy nem késő. Töltsd le és olvasd el ezt a könyvet, és többet soha nem fognak rászedni”

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés