Menü

Mit együnk kenyér helyett?

HillVital
2018-01-12 15:01:00

Íme, egy egészséges rozslepény receptje!

Hozzávalók:

- 1 kg rozsliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 lapos evőkanál 
- 14 dkg kókuszzsír
- 4 dl langyos víz

köménymag (ha szereted)
 

Elkészítés:

A rozslepény elkészítése nagyon egyszerű.
A rozslisztet szitáld át, majd keverd össze a fenti hozzávalókat, és alaposan gyúrd össze. Ha elkészült, pihentesd 10-15 percig, majd formázz belőle 7-8 gombócot.

Készíts ezekből kis lepényeket egy lisztezett nyújtódeszkán. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezd rá a lepényeket. Vágd be a tetejét, vagy szúrkáld be néhány helyen, hogy sülés közben ne repedjen szét, és süsd meg őket 180 - 200 fokon.

Kb. 20 perc alatt készre sül. Sütés során arra figyelj, hogy szép piros legyen a teteje, és jól átsüljön. Ezt villával is ellenőrizheted, hogy belül is megsült-e. 


A végeredmény egy nagyon finom, egészséges kenyérpótló, amelyet bátran fogyaszthatsz.

 

Zablepény

Hozzávalók:
- 120 gr apró szemű vagy darált zabpehely
- 1 dl víz vagy tej
- 100 gr zsírszegény túró
- 2 tojás
- fél tk. szódabikarbóna
- só ízlés szerint
- kevés kókuszolaj a sütéshez

A zabpelyhet öntsük fel a választott folyadékkal. Keverjük hozzá a többi hozzávalót, majd alaposan keverjük meg a masszát. Serpenyőben hevítsünk egy kis kókuszolajat, majd kisebb kb. fél ujjniy vastagságú lepényeket pakolunk bele.

Fontos, hogy alacsony hőfokon süssük mind a két oldalát, mert könnyen megég. Ha az alja már megsült akkor fordíthatjuk a másik oldalára.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészség
blog comments powered by Disqus
Google