Termékek Menü
0

Egészséges köret: a kuszkusz

HillVital
2017-07-04 16:15:00

A kuszkusz egy észak-afrikai tésztaétel, amit már szinte az egész világon rendszeresen fogyasztanak, elsősorban szószosabb zöldség- vagy húsételek köreteként.

A kuszkusz lényegében gríz állagú, durumbúzából készítik kevés víz hozzáadásával. Ezt a keveréket forgatják úgy, hogy apró golyókat kapjanak. Olyan, mint a mi tarhonyánk, csak kisebb. A kuszkuszt ezután megszárítják, és így a száraztésztához hasonlóan szinte korlátlan ideig tárolható.

Magyarországon is már egyre több helyen kapható, és már nem csak a különleges élelmiszereket árusító boltokban, hanem szupermarketekben is. Vagy a nemzeti ételek polcán, vagy a bio ételek közelében találjuk. Általában átlátszó zacskóba csomagolva, fél kg-os kiszerelésben árulják.

Elkészítése:

Mint bármelyik száraztészta esetében, itt is az elvesztett vizet kell pótolni az elkészítéskor. Bár manapság általában előgőzölt változatban kerül a boltokba, így szinte egyáltalán nem szükséges főzni.

A kuszkuszt tegyük egy hőálló tálba, és öntsük fel forró vízzel. A kuszkusz és a forrásban lévő víz aránya 1:1. Vagyis egy csésze kuszkuszhoz egy csésze forró vizet kell önteni. Ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés olívaolajat vagy vajat, illetve nagyon kevés sót is. Zárjuk le légmentesen műanyag fóliával. A gőzben azonnal párolódni kezd a kuszkusz, és szemmel látható, ahogy magába szívja a forró vizet. Kb. 5 perc alatt magába szívja a vizet, és már kész is. Egy villával fellazítjuk a szemeket, így szép, pergős kuszkuszt kapunk.
Egészséges köret a kuszkusz

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Egészség
blog comments powered by Disqus
Google