Termékek Menü
0

A legveszélyesebb élelmiszer-adalékok

HillVital
2016-09-07 16:28:00
A legveszélyesebb élelmiszer-adalékok

A múltkori cikkünkben kifejtettük, hogy milyen veszélyesek szervezetünk számára a különböző élelmiszer-adalékok. Most megismerkedünk néhánnyal!
Tovább olvasom...

A nitritek és nitrátok – E 249-252

Leginkább a pácolt húskészítményekben találkozhatunk velük. De jelentős mennyiségben fordulhatnak elő a primőr zöldségekben is. Ez utóbbi a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen alkalmazása miatt. Súlyosan veszélyezteti ez a vegyületcsoport az egészségünket, hiszen károsítják a vér oxigénszállító képességét, valamint a belőlük képződő nitrózamin karcinogén (rákkeltő).

Nátrium- glutamát – E 621

A legelterjedtebb ízfokozó. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják. Kereskedelmi forgalmazása elsősorban a fehérjében gazdag készételek és a gyorsétterem-hálózatok (kínai) termékeinek fogyasztásával terjed. De megtalálható a ropogtatnivalókban, chipsekben, zacskós levesekben, porokban, fagyasztott ételekben is. Mellékhatásként depressziót, fejfájást, mellkasi fájdalmakat, szapora szívverést okozhat. Étvágynövelő hatással is rendelkezik, ezért elhízáshoz vezethet.

Aszpartám – E 951

Folyamatosan vitáznak, hogy az aszpartám nevű édesítőszer hozzájárulhat-e a rákos megbetegedések kialakulásához. Üdítőkben, csokoládékban, édességekben, rágógumikban, köhögéscsillapítókban használják. Több tanulmány alátámasztja, hogy van összefüggés, tehát jobb elkerülni az aszpartámot tartalmazó ételeket, italokat!

Kéndioxid és szulfitok – E 220-228

Fő felhasználási területe a borászat és a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítása. Leginkább a nem hőkezelt savanyúságok színének és állományának megőrzésére használják. Ez a vegyületcsoport már kis mennyiségben is károsítja a központi idegrendszert, és erős az allergizáló hatása is, ami fejfájást, allergiás és asztmás rohamokat idézhet elő.

Ciklamát – E 952

Ezt is édesítőszerként használják, és kromoszómakárosodást okozhat, valamint szintén rákkeltő. Számos országban már betiltották, más országokban pedig korlátozták a használatát. Rendszeres fogyasztása mellett bőrirritációt és hasmenést is okozhat. A hivatalos adatok szerint viszont a ciklamát az élelmiszerekben alkalmazott kis mennyiségben ártalmatlannak számít.

Élelmiszerszínezékek – E 102…

A mesterséges színezékek jégkrémben, süteményekben, cukorkákban, egyes sajtokban és tésztafélékben találhatóak. Elsősorban allergiát okoznak. Ez egy petróleum-alapú színezék, melyet kötöttek már hiperaktivitáshoz (gyermekekben) és rákhoz is.

Mindig nézzük meg a csomagoláson feltüntetett adalékanyagok listáját, egészségünk meghálálja!
A legkárosabb élelmiszer adalékok.


 

 

 

 

 

 

 



IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE, ÉS ADJ EGY ESÉLYT MAGADNAK A NAPI 5000. FT. ÉRTÉKŰ UTALVÁNY MEGNYERÉSÉRE!

 

Részletek


 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google