Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Ezekben az ételekben sok a mangán

Ezekben az ételekben sok a mangán

Sági Zsolt - HillVital
2019. 08. 22. 10:25:00

A mangán ásványi anyagként nagyon fontos szerepet tölt be az anyagcsere folyamatban.

Nem túl jó a felszívódása, ezért mindenképpen nagy figyelmet kell szentelni a pótlására.

A mangán nagyon fontos a csontok egészségének a fenntartásához, de részt vesz még a fehérjék, szénhidrátok és lipidek anyagcseréjében is. A mangánt nem szabad összetéveszteni a magnéziummal. A hiánya okozhat idegrendszeri problémákat de a csontrendszer fejlődésében is zavart okozhat. Extrém nagy mennyiségben akár mérgező is lehet. Az ajánlott napi mennyiség egy felnőtt nő számára 1,8 a férfiak számára pedig 2,3 mg az ajánlott. A most következő ételek tartalmazzák a legtöbb mangánt.

A tengeri herkentyűk nagyon sok mangánt tartalmaznak főleg a kagyló ami a napi mennyiség csaknem kétszeresét tartalmazza.

A diófélék is magas mangánforrások, ezek közül a legnagyobb mangántartalommal a mogyoró rendelkezik. Több mangán található benne mint a fenyőmagban és a pekándióban.

A babfélék és más hüvelyesek is nagyon sok mangánt tartalmaznak és ezenkívül sok bennük a növényi fehérje és a lassan felszívódó szénhidrátok is. A leggazdagabb hüvelyes ami mangánt tartalmaz az a limabab, a csicseriborsó, az azukibab és a lencse.

A magvak mint a tökmag, a szezámmag és napraforgómag is nagyszerű mangánforrások.

A teljes kiőrlésű lisztek, a rozsliszt, a zabliszt és a barna rizsliszt is nagyon sok mangánt tartalmaznak.

A gyümölcsök közül a legtöbb mangánt az ananász tartalmazza de a bogyós gyümölcsök (fekete áfonya, szeder, eper, málna) is kiváló források. Nagyon fontos még megemlíteni a zöldségek közül a leveles zöldeket egész pontosan a spenótot, a céklazöldet és a fodros kelt.

A tofukészítmények valamint a szójabab és az édesburgonya is nagyszerű választás ha mangánról van szó.

A fűszerek is tartalmaznak mangánt. Ezek közé tartozik a szegfűszeg, a kardamom, a gyömbér, a bazsalikom és a só is.

Lehet nem is gondolnád de az egyik legjobb mangánforrás még a tea és a kávé.

A gyógyteák nagyon jók lehetnek de a zöld tea is kiváló. Egy csésze főzött tea úgy 0,5 mg mangánt tartalmaz.

A legjobb mangántartalmú ételek.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!