Menü
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, RENDELÉS:
06 42 783 718 ; 06 30 838 4363
INGYENES SZÁLLÍTÁS
30 NAP GARANCIA
100% PÉNZVISSZAFIZETÉS
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Ezekben az ételekben sok a mangán

Veress Máté - HillVital
2019. 08. 22. 10:25:00

A mangán ásványi anyagként nagyon fontos szerepet tölt be az anyagcsere folyamatban.

Nem túl jó a felszívódása, ezért mindenképpen nagy figyelmet kell szentelni a pótlására. A mangán nagyon fontos a csontok egészségének a fenntartásához, de részt vesz még a fehérjék, szénhidrátok és lipidek anyagcseréjében is. A mangánt nem szabad összetéveszteni a magnéziummal. A hiánya okozhat idegrendszeri problémákat de a csontrendszer fejlődésében is zavart okozhat. Extrém nagy mennyiségben akár mérgező is lehet. Az ajánlott napi mennyiség egy felnőtt nő számára 1,8 a férfiak számára pedig 2,3 mg az ajánlott. A most következő ételek tartalmazzák a legtöbb mangánt. A tengeri herkentyűk nagyon sok mangánt tartalmaznak főleg a kagyló ami a napi mennyiség csaknem kétszeresét tartalmazza. A diófélék is magas mangánforrások, ezek közül a legnagyobb mangántartalommal a mogyoró rendelkezik. Több mangán található benne mint a fenyőmagban és a pekándióban. A babfélék és más hüvelyesek is nagyon sok mangánt tartalmaznak és ezenkívül sok bennük a növényi fehérje és a lassan felszívódó szénhidrátok is. A leggazdagabb hüvelyes ami mangánt tartalmaz az a limabab, a csicseriborsó, az azukibab és a lencse. A magvak mint a tökmag, a szezámmag és napraforgómag is nagyszerű mangánforrások. A teljes kiőrlésű lisztek, a rozsliszt, a zabliszt és a barna rizsliszt is nagyon sok mangánt tartalmaznak. A gyümölcsök közül a legtöbb mangánt az ananász tartalmazza de a bogyós gyümölcsök (fekete áfonya, szeder, eper, málna) is kiváló források. Nagyon fontos még megemlíteni a zöldségek közül a leveles zöldeket egész pontosan a spenótot, a céklazöldet és a fodros kelt. A tofukészítmények valamint a szójabab és az édesburgonya is nagyszerű választás ha mangánról van szó. A fűszerek is tartalmaznak mangánt. Ezek közé tartozik a szegfűszeg, a kardamom, a gyömbér, a bazsalikom és a só is. Lehet nem is gondolnád de az egyik legjobb mangánforrás még a tea és a kávé. A gyógyteák nagyon jók lehetnek de a zöld tea is kiváló. Egy csésze főzött tea úgy 0,5 mg mangánt tartalmaz.
A legjobb mangántartalmú ételek.

"Végignéztem, ahogyan a 26 éves testvéremet bekebelezte egy súlyos betegség, mindössze három hónap alatt… Nagyon hiányzik…, viszont a hiányérzetnél nyomasztóbb a tudat, hogy nem tettem semmit, pedig mint kiderült, nagyon is sokat tehettem volna, csak azt gondoltam, hogy ez nem az én dolgom. Késő bánat, de neked még lehet, hogy nem késő. Töltsd le és olvasd el ezt a könyvet, és többet soha nem fognak rászedni”

"Dr. Rojkó László, Budai Péter"

 

Keresés