Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Jaj, már megint az epém!...

HillVital
2017. 12. 13. 16:02:00

Mitől van a görcsös fájdalom?

Epeköves roham, görcs, szinte mindig kiadósabb, zsírosabb étkezés után következik be. Ez lényegében epehólyag- összehúzódás. Az epehólyagban keletkezett egy vagy több kő mindaddig az epehólyagban tartózkodik, amíg egy erősebb összehúzódás át nem préseli az epehólyagból a nyombélbe vezető epeútba. Ezen a keskeny csövön legtöbbször keresztülhalad a kő, de nem ékelődik be, nem okoz elzáródást. Az áthaladása viszont sokszor rendkívül heves, erős, szúró, görcsös fájdalommal, hányingerrel, hányással, rosszulléttel jár.

Hogyan előzhetjük meg?

Természetesen megfelelő táplálkozással. Kerüljük a zsíros ételeket! A zsiradék hatására ugyanis fájdalmas görcsök keletkeznek. Különösen a hevített zsiradékok váltanak ki erős epeköves rohamot, görcsöt, ezért is kerülendő a zsírban sütés, hevítés. Kevesebb olajat és zsírt használjunk a rántáshoz, kevesebb vajat kenjünk a kenyérre, a főzelékfélék, burgonya és húsok elkészítéséhez a zsírszegényebb módokat kell választani (párolás, főzés, alufóliában történő sütés). Sokszor a csokoládé és a vajas krémes sütemény is görcsöt okozhat. A tojás fehérjéje nem kerülendő, de a sárgája csak mérsékelt mennyiségben és szintén zsírszegényen készítve javasolt. A cukor nem okoz epehólyag- összehúzódást, de nem árt csökkenteni a mennyiségét, mert kedvezőtlenül befolyásolja az epe összetételét. A nyers gyümölcsök, a gyümölcsök héja, a nyers uborka, a paradicsom és a zöldpaprika, illetve a gyümölcsök és zöldségfélék nem okoznak epeköves rohamot. De pl. az uborkasaláta tejföllel készítve, a tejföl zsírtartalma miatt már igen. A zöldség- és főzelékfélékben, a burgonyában, rizsben, tésztafélékben, kenyérben, tehát a lisztből készült termékekben levő keményítő sem okoz epés jellegű panaszokat, bár itt is sok minden függhet az elkészítéstől (nem javasolt pl. a zsírban sütött burgonya).

Fűszerek terén csak a túlzásoktól kell tartózkodni, az erős fűszerek (torma, mustár, chili) mennyiségét csökkenteni kell, de jobb elhagyni őket. A kávé és a tea megengedhető panaszmentes időszakban. Az alkohol, különösen a puffasztó hatású sör azonban nem ajánlott. Szódavíz és az erősen szénsavas ásványvizek is fokozzák a panaszokat.

A karácsonyi ünnepek alatt tartózkodjunk a zsíros, nehéz ételek mértéktelen fogyasztásától!
 

Legközelebb ajánlunk néhány epegörcsoldó módszert.
Hogy mitől van az epegörcs és hogyan előzheted meg?

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Betegségek
blog comments powered by Disqus
Google