Márton-napi liba
A libahús kedvező hatással van az egészségünkre, bár sokan ezt nem tudják.
Az állati zsírok közül a legalacsonyabb a koleszterintartalma, csak a halé kevesebb. Sokan félnek a zsírosságától.
A zsírja kisüthető, viszont a liba zsírja nagyon kedvező zsírsavösszetételű, különösen az egyszeresen telített zsírsavak miatt. Ezek a sejtfalak építésében nagyon fontosak, valamint közrejátszhatnak a gyulladások csökkentésében is. Mivel a libahús vörös hús, ezért nyugodtan kiválthatjuk vele a sertés-és a marhahúst.
A konyhában a csontos részekből elsősorban levest főznek. Sütni elsősorban a mellét és a combját szokás. A hájából finom libatepertő süthető. A libazsírral lehet főzni, de kenyérre kenve is finom. Sokan, főleg karácson táján szeretik egyben megsütni a libát. A libamáj (elsősorban a hízott) különleges ínyencség. A magyar konyhában a sült libát párolt káposztával kínálják. A mellét gyakran megfüstölik, ami szintén kuriózum. A liba húsához jól illik a kakukkfű, rozmaring, zsálya, fokhagyma, és a hagyma.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
