Termékek Menü
0

Matcha tea

HillVital
2014-02-11 13:05:15

 

 

Matcha tea

A több évszázadon keresztül titkolt tea

 

 

A Matcha teát évszázadokon keresztül csak a kiválasztottak tudták beszerezni és fogyasztani. Féltve őrizték a tea titkát. Csak a szigetország királya és a főnemesség ismerte a titkot. Azonban egy nap valaki kiszivárogtatta a titkot.

  „A tea rendkívüli képességekkel bír, meghosszabbítja az életet. Ahol teát termesztenek, ott tovább élnek. A tea egy elixír, ami majdnem halhatatlanságot biztosít.”

Ezeket a szavakat Eisei szerzetes írta le, amellyel véget vetett végleg a főnemesség titkolózásának.  Ezután mindenki számára elérhető lett, és bárki fogyaszthatta. A matcha tea mai is a legnehezebben és legköltségesebben előállítható teafajta.

A Matcha  teát hívhatjuk „japán zöld teának”, hiszen a színe és a hatása igencsak megegyezik a zöld teáéval. A különbség az állagában és a termesztésében van.  A matcha rendszeres fogyasztása testileg és lelkileg is felfrissít. Ha szeretnél tehát egészséges maradni, mindenképp érdemes napi egy csésze teát innod.

Matcha elkészítése

A matcha elkészítésekor a teát forró vízzel felöntjük, majd erre a célra készített teapamaccsal (chasen) elkeverjük. A matcha 2 alapformája az usucha (híg tea) és a koicha (sűrű tea).
Egy adag híg teához kb. 1,5-2gramm matchát használunk. A sűrű teához pedig 5 grammot. A matchát a chawannak nevezett kb. 10 cm átmérőjű teáscsészében a bambuszból készült chasen teapamaccsal keverjük el 60-80 ml forró vízzel. A víz hőmérséklete 75- 95 Cᵒ között lehet. A felverés rövid ideig tart, technikáját nem könnyű megtanulni, némi gyakorlás és elhivatottság is szükséges hozzá. A sűrű tea elkészítése ellenben nagy gyakorlatot igényel. Az híg tea felszíne habos, de buborékmentesen krémes kell, hogy legyen, míg a sűrű tea állaga és íze is a megolvadt csokoládéhoz hasonlít. A fél decinél alig több tea nevetséges mennyiségnek tűnik, ennek ellenére napi egy csésze matcha fogyasztása tökéletesen kielégítő, kiegyenlíti a vérnyomást, felfrissít, átjárja a testet és a lelket.

 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google