Megoldás a káros anyagok és szerek bevitele ellen!
A növények termesztése közben jelentős mennyiségbe használnak növényvédő szereket.
Ezeknek a nagy része lebomlik, mire az asztalunkra kerül. Egy felmérés szerint a káros anyagok 70%- a táplálékkal jut be a szervezetünkbe.
Vizsgálatok szerint a gyümölcsök és a zöldségek 40%- a tartalmaz ilyen anyagokat. Ezeknek mindössze 1-2%- nál volt a mérgek mennyisége egészségügyi határérték felett. Azonban azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a káros anyagok, amelyek akár rákot is okozhatnak, már kis mennyiségben is kifejthetik káros hatásukat.
Az E-számmal jelölt adalékok egy részével kapcsolatban felmerült, hogy károsíthatják az egészségünket.
Legnagyobb kockázatott jelentenek:
- Mesterséges édesítőszerek: E-950-952, 954
- Tartósítók: E-210-219, 249-252
- Ízfokozók: E-621.
A nehézfémek közül az ólom is egy erősen mérgező anyag. Az ólom elsősorban az ipari létesítmények és a nagy forgalmú utak közelében termesztett növények szokták tartalmazni. Emberi szervezetbe úgy kerülhet be, hogy a szennyezett élelmiszert illetve a vizet elfogyasztod.
A szervezetben felhalmozódott növényvédő szerek okozhatnak anyagcsere-zavarokat de vannak olyanok is amelyek rákkeltő hatásúak.
Adunk egy pár tippet, hogyan tudod elkerülni, hogy nagy mennyiségű káros anyag kerüljön a szervezetedbe:
- Mikor vásárolsz, akkor a kevésbé feldolgozott és friss élelmiszereket vedd meg
- A zöldségek kora tavasszal vannak a legerősebben permetezve. Tehát ilyenkor kerülni kell ezeknek a fogyasztását
- Vásárolj biotermékeket. Ez azért fontos, mert a biotermékekben nem engedélyezet a kockázatos élelmiszeradalékok felhasználása
- Ha, otthon termeszted a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor ne használj semmi vegyszert
- Annál egészségesebb az élelmiszer, minél kevesebb E-számos összetevőt tartalmaz.
- Használd minél kevesebb alkalommal a teflonbevonatú edényeket.
Figyelj oda erre, mert evvel is sokat tehetsz, hogy egészségesen éljed a mindennapjaid.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
