A mikro- és makrotápanyagokról!
Az egészséges életmódhoz hozzátartozik, hogy a táplálékokkal ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat juttassunk be a szervezetbe, ugyanakkor szükségünk van fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra is. Ezek nélkülözhetetlenek számunkra.
A mikro- és a makrotápanyagok között a különbséget egyrészt a bevitt mennyiség adja; másrészt attól is függ, hogy a szervezet milyen célra használja fel azokat.
A mikrotápanyagok csoportját a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek alkotják.
A makrotápanyagok közé tartoznak a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok.
Ezek biztosítják többek között az energiát. Ezeknél a bevitt arányokra kell vigyázni.
Viszont jó tudni, hogy egyes vitaminok csak úgy tudnak beépülni a szervezetbe, ha jelen vannak bizonyos makrotápanyagok is (pl. a zsírban oldódó vitaminok). A mikro- és makrotápanyagok egymás hatását felerősítve járulnak hozzá a szervezet egészséges működéséhez.
Néha előfordul, hogy hiába táplálkozik valaki változatosan és egészségesen, mégis fellép nála valamilyen hiánybetegség. Ez a táplálékok sérülékenysége miatt van. Ugyanis a különböző konyhai eljárások, hőkezelések során a mikrotápanyagok nagy része eltűnik. Ezért fontos, hogy minél több táplálékot fogyasszunk nyersen vagy párolva! A másik gondot az okozza, hogy napjainkban a zöldségek és gyümölcsök közel sem tartalmaznak annyi vitamint, mint régebben.
Ha mégis előfordul valamilyen hiánybetegség, akkor étrend-kiegészítőkkel kell pótolni a szervezet egészséges működéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
