Milyen lenmagolajat vegyek? Mi segítünk!
Sok ember nem is tudja, hogy a lenmagolajnak milyen nagyszerű egészségügyi előnyei vannak. Nagyon hasznos rostok, telítetlen zsírsavak (omega-3) és egyéb hasznos anyagok találhatóak benne.
Ez a nagyszerű összetétel eltér a többi olajtól mint a repce vagy a napraforgó. A lenmagból kivont lenmagolaj mint minden növényi olajat meg lehet találni nyers, finomított és finomítatlan formában is.
A termelés szerint hideg préseléssel, forró préseléssel és extrakcióval lehet kinyerni az olajat. A hideg préseléssel kinyert olajban szinte minden egészséges anyag megmarad, és ezt lehet felhasználni egészségügyi problémákra.
Nagyon sokszor táplálkozási tanácsadók szokták ajánlani a lenmagot a magas rosttartalma, a magas kálium tartalma miatt. Ipari lenmagolaj is létezik ami nem a táplálkozásban segít. Szappangyártásban, festék illetve lakktermékek gyártásában szokták alkalmazni, de felhasználják még a bútorok gyártására is. Ezt nem lehet megtalálni az élelmiszer boltok polcain és teljesen máshogy is nyerik ki a lenmagból.
A finomítatlan lenmagolajat sokáig lehet tárolni és egyedi aromája valamint íze van. A hidratáltat vízzel kezelik, és tárolás során megjelenhet az alján az üledék. A finomítottat lúgokkal kezelik, így a zsírsavak csökkenni kezdenek benne, viszont sokáig eltartható.
Nagyon fontos tehát, hogy a hidegen sajtolt lenmagolajat válaszd, mivel abban van meg minden hatóanyag. A jó minőségű lenmagolaj sárga vagy karamell színű és átlátszó. Az illata egy kicsit a halolajéra emlékeztet.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
