Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Mit kenjünk a kenyérre?

HillVital
2016. 05. 13. 14:07:00

Sokan állítják, hogy a margarin „műanyag” étel.

Folyékony, szilárd és hidrogénezett növényi olajokból fizikai és mechanikai eljárással előállított vajhoz hasonló élelmiszer.

A hidrogénezés során a telítetlen zsírsavak egy része telítetté alakul át, és megszilárdul. Ugyanakkor emellett káros transzzsírsavak is képződnek belőlük. Még azokban is, amelyek állítólag „szívbarát” margarinok. Bár napjainkra –úgy tudjuk-, a margaringyártó cégek már nem használnak hidrogénezett alapanyagokat. Helyette kókusz- és pálmazsírt.  Így a kereskedelemben kapható margarinok transzzsírtartalma 1 % alatt van. De van olyan is, amelyen nem tüntetik fel ezt a „jelentéktelennek tűnő” adatot. A vaj viszont állati eredetű, tele van koleszterinnel, viszont a sejtek falának építéséhez szükség van rá. A sejtek áteresztő hártyája ugyanis koleszterinből áll. Az állati eredetű zsiradékokat tehát nem kell száműzni az étrendünkből!

Akkor most melyik?  Erre a kérdésre a válasz a mértékletesség! Mindkét termék esetében az a legfontosabb, hogy a zsírbevitel miatt ne vigyük túlzásba a fogyasztásukat. Kenjünk inkább a kenyérre olívaolajat! A mediterrán országokban az olívaolajos kenyérnek évszázados hagyománya van.

Visszatérve a margarin és a vaj háborújára. Elgondolkodtató még egy érdekesség: nagyanyáink maguk köpülték a vajat „állati eredetű” tejből, azt kenték a kenyérre. Nem foglalkoztak a telítetlen és a telített zsírsavakkal. Azt sem tudták, mi az… 

Te mit szoktál kenni a kenyérre?

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Életmód