Pár szó a görögdinnyéről
Tombol a nyár, lassan itt a dinnyeszezon.
A görögdinnye számtalan pozitív hatással van a szervezetre.
Ismerjük meg ezeket!
A görögdinnyét a tökfélék családjába soroljuk.
Bár gyümölcsnek nevezzük, a zöldségek közé tartozik. Formája lehet gömbölyű vagy hosszúkás, héja sötétzöld vagy világoszöld csíkos, húsa pedig piros, de van sárga színű is. Víztartalma nagyon magas, 90-95%, de cukortartalma is jelentős. Mivel gyorsan felszívódó cukrokat tartalmaz, hamar megemeli a vércukorszintet.
Rosttartalma is magas. Vitamintartalma kisebb, mint a sárgadinnyéé. Tartalmaz B6-, B3-vitamint, vasat, káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, cinket, szelént és mangánt. Ez utóbbi élénkíti a pajzsmirigy működését, valamint segíti a zsírégetést. Karotinja A-vitaminná alakul a szervezetben, ami fontos a bőr, a körmök, a haj és a látás egészségéhez.
A görögdinnye folsavtartalma viszonylag magas, ezért kismamáknak ajánlott.
C- és E-vitamin-tartalma jó hatással van a keringésre, a kötőszövet rugalmasságára. Mivel magas a víztartalma, remek vesetisztító hatású, segíti a méreganyagok távozását, de jó választás folyadékpótláshoz is. Rendszeres fogyasztása segíti a vér sav-bázis egyensúlyának helyreállítását. Mivel magas a likopintartalma, akárcsak a paradicsomnak, így kiváló antioxidáns, és megköti a szabadgyököket.
Jó tudni, hogy a magja is gazdag vitaminforrás.
Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, de bőven van benne vas, cink, kalcium és B-vitaminok is. A benne található telítetlen zsírsavak védik az érrendszert.
A piacokon, boltokban egyelőre csak import dinnyét lehet kapni, de hamarosan itt az igazi dinnyeszezon!
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
