Menü

A rágás fontossága

HillVital
2016-08-16 15:20:00

Az emésztés már a szájban elkezdődik az alapos rágással. Az étel nyállal keveredve a nyelőcsövön át lejut a gyomorba.

Minél kisebbre rágjuk az ételt, annál könnyebben emésztődik meg a táplálék a gyomorban.

Ha jól megrágott étel kerül a gyomorba, akkor kevesebb mennyiség is elég a szervezetnek. Ez azért van, mert a jól megrágott ételből a szervezet könnyebben ki tudja vonni a tápanyagot. Aki viszont felszínesen rág, annak nagyobb mennyiségű ételt kell elfogyasztania ahhoz, hogy a szervezet elegendő tápanyaghoz jusson. Az elhízás egyik kiváltó oka többek között a felületes rágás is lehet. De más problémához is vezethet a nem alapos rágás, pl. gyomorfájáshoz.

Az állkapcsunk szempontjából is fontos a rágás. Edzésben tartja a fogakat, erősíti a fogak gyökerét. Ezen kívül a rágásnak tisztító, súroló hatása van, leszedi a fogkövet képző lepedéket. Nagyon fontos az is, hogy mindkét oldalon egyformán rágjunk, mert hosszú távon deformitáshoz vezethet.

Egy jó bizonyíték a rágás fontosságára: egy középkori embernek még fogmosás nélkül sem volt rosszabb fogazata, mint a mai embernek. Ennek a legfőbb oka, hogy régen nem ettek ennyi finomított ételt, sok nyers és rágósabb táplálékokat fogyasztottak.

Fontos a rágás.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Életmód
blog comments powered by Disqus
Google