Egészséges reform köretek
A magyar konyha leggyakoribb köretei a tészta, a krumpli és a rizs.
Pedig számos egyéb, ráadásul egészségesebb köretet is készíthetünk.
Nézzük, hogy milyen reform köretek állnak rendelkezésünkre.
Köles
Tartalmaz teljes értékű fehérjéket, emellett hét aminosavat és jelentős mennyiségű vasat is. Mivel a többi gabonaféléhez képest kevesebb keményítő van benne, ezért sokkal könnyebben emészthető. Mivel kovasavat tartalmaz, ezért a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi. Készíthetünk belőle édes kását, köretet sok zöldséggel, de salátákhoz is kiválóan felhasználhatjuk. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Jázminrizs
A világ legnépszerűbb rizsfajtája. Főzés közben finom illatot áraszt, ezért parfümrizsnek is szokták nevezni. Található benne niacin (B3-vitamin), amely a koleszterinszint szabályozásában játszik fontos szerepet. Ezenkívül van benne tiamin (B1-vitamin), amely kedvezően hat az idegrendszerre és a szellemi teljesítőképességre. Vastartalma segít a vérképzésben, a benne lévő szelén pedig erősíti az immunrendszert. Aromáját 1-1,5 évig is megőrzi.
Hajdina
A hajdina nem csak lisztérzékenyeknek ajánlott, hanem mindenkinek, aki egészségtudatosan szeretne táplálkozni. Értékes vitaminforrás, de élelmi rostban is gazdag, valamint kedvező élettani hatású biológiai anyagokat is tartalmaz. Jelentős E-, B2- és B1-vitamin található benne, valamint antioxidáns hatású flavonoid és rutin. Erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert, részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. A rutin a vénás betegségek kezelésében, illetve a kapilláris vérzések és a sugárterápia okozta egészségkárosodások esetén is hasznos. De magas vérnyomás kezelésében, krónikus májbetegségeknél, valamint a máj elzsírosodásának megelőzésében is hatékony lehet. Fogyasztásával nagy eséllyel elkerülhető a vastag- és végbéldaganat.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
