Termékek Menü
0

Rostok, az egészséges szervezet karbantartói

HillVital
2016-09-28 16:02:00
Rostok, az egészséges szervezet karbantartói

Olyan sokat beszéltünk már a rostokról és arról, hogy mennyire fontos a rostokban dús táplálkozás. Aki még nem tudná, hogy miért annyira fontos, ebből a cikkből megtudhatja.
Tovább olvasom...

A növényi rostok a szervezet karbantartói. Ezek lényegében olyan tápanyagok, amelyeket a szervezet nem tud teljesen megemészteni, kisebb darabokra bontani.
 

Ebből adódik azonban áldásos hatása, ugyanis ahogy áthalad a bélrendszeren, ezek a rostok igencsak erőteljes tisztító munkát végeznek.

Fogyasztásukkal tehát megőrizhetjük a bélrendszer egészségét. De más előnyei is vannak. A rostdús élelmiszerek jó telítenek, tehát hamarabb (kevesebb élelem bevitelével) jóllakottnak érezzük magunkat, így nem engedi, hogy elhízzunk.  A szervezet lassan dolgozza fel ezeket, így jót teszünk általuk a hasnyálmirigyünknek is. A vércukorszintet nem emeli meg hirtelen, mint a gyorsan felszívódó szénhidrátok. Egyre viszont nagyon oda kell figyelni a gazdag rostbevitelnél. Mégpedig arra, hogy kellő mennyiségű folyadékról is gondoskodni kell, mert ha nem iszunk elegendő vizet, akkor az ellenkező hatást érjük el. Ha nincs kellő folyadékbevitel, akkor a rostok a szervezetből vonják el azt. Ha nincs kellő folyadék, akkor a rostok ott maradnak, beszáradnak, székrekedést okozva.  De ha van kellő folyadék, akkor a rostok megduzzadnak, kitöltik a vastagbelet, ezzel székelési ingert váltanak ki. Ezzel megakadályozhatjuk a székrekedést és sok más egyéb problémát (pl.: aranyér, puffadás, cukorbetegség, epekövesség vagy még súlyosabb bélproblémák).

Végül nézzük meg, hogy melyek a rostban gazdag élelmiszerek: nyers zöldségek (különösen a zöld, leveles zöldségek), de a répa, káposzta, cékla, stb. is. A héjas gyümölcsök, hüvelyesek, zabpehely, barna rizs, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak szintén jó rostforrások. Persze ezek mellett csökkentsük vagy teljesen hagyjuk el a finomított szénhidrátok, az értéktelen feldolgozott ételek fogyasztását. Nagyon fontos még a kellő mozgás és a már említett vízfogyasztás (napi 2,5 – 3 liter).
A rostok karban tartják a szervezetet.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE, ÉS ADJ EGY ESÉLYT MAGADNAK A NAPI 5000. FT. ÉRTÉKŰ UTALVÁNY MEGNYERÉSÉRE!

 

Részletek


Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Egészség
blog comments powered by Disqus
Google