Termékek Menü
0

Miért fogyasszunk sajtokat?

HillVital
2016-08-02 14:40:00
Miért fogyasszunk sajtokat?

Túl sok benne a zsír, túl zsíros… - mondják sokan. De tudni kell, hogy a sajt különleges zsírsavai nem engedik lerakódni a zsírt a szervezetben, ezáltal segítik a fogyást. Ám nemcsak ettől egészséges!
Tovább…

A sajtok a vitamintartalmukban különböznek egymástól. Leginkább A- és B12-vitamint tartalmaznak, valamint riboflavint (B2-vitamin), foszfort, szelént és nátriumot.
 

A juh- és kecskesajtok gazdagabbak A-vitaminban, a tehéntejből készült sajtok pedig több béta-karotint tartalmaznak. 

A csontozat szempontjából is hasznos a jó minőségű sajtok fogyasztása, ugyanis sok bennük a kalcium, ugyanakkor omega-6 zsírsav is található bennük. Ezek csökkentik a rák, a cukorbetegség és a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát (fontos, hogy omega-3-at is fogyasszunk). De hangsúlyozzuk: csak a jó minőségű sajtok!

Egyes sajtféleségek a fogaknak is jót tesznek. Ha étkezés végén sajtot fogyasztunk, megemeli a szájban a savértéket, ezáltal megakadályozza, hogy a baktériumok megtámadják a fogzománcot.

Ha viszont valakinek tejallergiája van, vagy laktózérzékeny, akkor egyáltalán nem javasolt a sajtok fogyasztása. De vannak tejmentesen készült sajtok is: pl. van szójatejből készült szójasajt.

Vannak, akiknek viszont oda kell figyelniük a sajt fogyasztására. A vesebetegeknek például nem szabad túl sok sajtot fogyasztaniuk magas foszfortartalma miatt. Tehát nekik csak mértékkel érdemes ezekből csemegézni.
Tudd meg miért egészséges a sajt.



 





Részletek 


Tartalomhoz tartozó címkék: Egészség
blog comments powered by Disqus
Google