Szezámmag az egészség szolgálatában
A szezámmag rendkívül jó kalcium- és fehérjeforrás, jobb, mint a tej. Ezenkívül tartalmaz még E-, B1-, B2- és D-vitamint is, valamint nagyon jó antioxidáns.
Nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban is. A szezámolaj értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz.
Nézzük, az egészségre milyen hatással van!
Tisztítja a bélrendszert, méregteleníti a májat, csökkenti a káros koleszterin szintjét. De a legkiemelkedőbb hatása a rákgyógyításban van. A bőr rákos elváltozásainál (melanóma) gátolja a sejtek szaporodását.
Olaját az aromaterápiában egyre gyakrabban használják hordozóanyagként. Sűrű, tömény illatú olaja a teafa, az eukaliptusz vagy rózsa olajával keverve masszázsolajnak kiváló.
A konyhában változatosan felhasználhatjuk. Lehet vele zöldségeket vagy húst panírozni, vagy pirítva süteményekben, salátákban kiváló. Belekeverhetjük joghurtba vagy kefirbe, de zúzott fokhagymával vegyítve, vajas pirítós kenyérre szórva tápláló és könnyű vacsora. A szezámmagot keverhetjük a házikenyér tésztájába is, vagy megszórhatjuk a pogácsát.
Vigyázat! Akik allergiások a dióra, lehetőleg ne fogyasszanak nagy mennyiséget belőle, mert ún. keresztallergia alakulhat ki náluk.
"Végignéztem, ahogyan a 26 éves testvéremet bekebelezte egy súlyos betegség, mindössze három hónap alatt… Nagyon hiányzik…, viszont a hiányérzetnél nyomasztóbb a tudat, hogy nem tettem semmit, pedig mint kiderült, nagyon is sokat tehettem volna, csak azt gondoltam, hogy ez nem az én dolgom. Késő bánat, de neked még lehet, hogy nem késő. Töltsd le és olvasd el ezt a könyvet, és többet soha nem fognak rászedni”
"Dr. Rojkó László, Budai Péter"
