Menü
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT, RENDELÉS:
06 42 783 718 ; 06 30 838 4363
INGYENES SZÁLLÍTÁS
30 NAP GARANCIA
100% PÉNZVISSZAFIZETÉS
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Szezámmag: miért jó?

HillVital
2014. 11. 19. 16:07:00

Miért jó?

A szezám parányi magvait összetételük rendkívül értékes táplálékká teszi. Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása, fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést. A szezámmagból préselt szezámolaj B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz. Nagy energiatartalma - 570 kilokalória van 100 grammjában - és vitaminjai, antioxidánsai miatt hatékony roboráló szer. Gazdagabb kalciumban, mint például a tehéntej, így fogyasztása segíthet elkerülni a csontritkulást. 

Hogyan fogyasszuk?

Legjobb, ha mindig van otthon szezámmag, hiszen számtalan ételféleség gazdagítható vele. Édes és sós pék- és házi készítésű süteményeket is gyakran szórják meg vele, növelve azok élvezeti és tápértékét. Kelt tésztákba is belekeverhető, nyersen és pirítva is. Jó tudni, hogy a magban lévő tápanyagok a szervezetben jobban hasznosulnak, ha a magot egy kicsit megtörik vagy legalább durvára darálják, mivel amúgy a mag a "fél fogunkra sem elég" - a kis mérete miatt nehéz szétrágni. Bármilyen rántott étel készítésekor a panír zsemlemorzsájába keverve mutatósabbá és egészségesebbé tehetjük azt. Mivel a szezámmag meglehetősen semleges ízű, így müzlikbe és bármilyen salátába beletehető egy-egy kanállal belőle. 

Tippek-tanácsok

Mindazoknak, akiknek nagy tápértékű, energiadús, vitaminban gazdag, erősítő táplálékra van szükségük, fogyasszanak rendszeresen szezámmagot: a gyerekek, a kamaszok, gyermeket váró és szoptató kismamák, a betegségből lábadozók, a szigorú növényi étrendet tartók, a változó korban lévők számára egyaránt hasznos. Egyszerű, ősi recept például a mézzel kevert szezámmag, amelyet a Római Birodalom katonái is ismertek (csaták előtt ezzel igyekeztek harci lendületüket fokozni), de a számos arab országban népszerű édességnek, a halvának is alapja. Fontos tudnivaló azoknak, akiknél a dió fogyasztása allergiás tüneteket vált ki, hogy esetükben a szezámmag is előidézheti a túlérzékenységet: e két táplálék között ugyanis az ún. keresztallergia áll fenn.
Masszázshoz nagyon jól használható a szezámolaj, mivel értékes anyagai minden más olajénál könnyebben áthatolnak a bőrön.

"Végignéztem, ahogyan a 26 éves testvéremet bekebelezte egy súlyos betegség, mindössze három hónap alatt… Nagyon hiányzik…, viszont a hiányérzetnél nyomasztóbb a tudat, hogy nem tettem semmit, pedig mint kiderült, nagyon is sokat tehettem volna, csak azt gondoltam, hogy ez nem az én dolgom. Késő bánat, de neked még lehet, hogy nem késő. Töltsd le és olvasd el ezt a könyvet, és többet soha nem fognak rászedni”

"Dr. Rojkó László, Budai Péter"

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés