Termékek Menü
0

Jó tanácsok cukorbetegeknek

HillVital
2017-05-16 15:44:00
Jó tanácsok cukorbetegeknek

A cukorbetegek diétáznak, vagyis nem mindig azt eszik, amit más, és nem ehetnek édeset. Ha van a családban cukorbeteg, jó tudni, hogy mit, mikor ehetnek.
Tovább olvasom...

A cukorbetegek étrendje nem csupán egy diéta, ez egy életmód.
 

Néhány jó tanács a cukorbetegek étkezéséhez:

Kerüljék a gyors vércukor-emelkedést okozó ételeket!
- Naponta többször (5-6-szor), étkezésenként meghatározott szénhidráttartalmú ételt kell fogyasztani!
- Reggelire általában kevesebb szénhidrátot szabad fogyasztani, mint délben vagy este. A három főétkezést tekintve az ebéd tartalmazza a legtöbb szénhidrátot, a reggeli a   legkevesebbet, a vacsora a kettő közötti mennyiséget.
- Kerülendő élelmiszerek: szőlőcukor, malátacukor, répacukor, méz és minden olyan élelmiszer, étel, ital, mely ezek felhasználásával készült (lekvár, befőtt, kompót, édesség,   cukrászsütemény, cukrozott üdítő, csokoládé, fagylalt).
- Az egyszerű cukrok közül a vércukor szintjét legjobban a szőlőcukor (glukóz) emeli. De előkelő helyet foglal el a malátacukor, a répacukor és a tejcukor is.
- A másik csoportba tartoznak a magas keményítő tartalmú nyersanyagok: gabonafélék
(búza, árpa, rozs, rizs, köles).
- Előnyben kell részesíteni a magvas, korpás, teljes kiőrlésű lisztből készült, magasabb rosttartalmú termékeket.
- A száraztészták közül a durum búzából készültek fogyasztása előnyösebb, ugyanis alacsonyabb a glikémiás indexük.
- Bőségesen fogyaszthatók a zöldség- és főzelékfélék. Ezek lassan emelik a vércukorszintet.
- Gyümölcsökből 15-20 dkg-ot fogyaszthatunk egyszerre, elsősorban köztes étkezéseknél (tízórai, uzsonna).
- Tejből kb. 2 dl tej fogyasztható egyszeri mennyiségre. Kefirt, joghurtot, túrót, sajtokat akár reggelire is fogyaszthatunk.
- Ha a cukorbeteg sok zöldséget, salátát, gyümölcsöt, valamint fehér kenyér helyett barna kenyeret fogyaszt, optimális szintre emelheti rostbevitelét.
- Kerülni kell a zsírban gazdag húsokat, húskészítményeket (csülök, tarja, baromfi bőre, szalámi, kolbászfélék). Nem javasolt a bő zsiradékban sütés, helyette párolás, főzés,    zsiradék nélküli sütési módszerek alkalmazása javasolt.
- Kevés tea és kávé általában fogyasztható.
- Cukorbetegség megléte esetén kiemelten fontos a napi testmozgás!
Jó tanácsok cukorbetegeknek.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE, ÉS ADJ EGY ESÉLYT MAGADNAK AZ 5000. FT. ÉRTÉKŰ UTALVÁNY MEGNYERÉSÉRE!

 

Részletek


Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Egészség
blog comments powered by Disqus
Google