Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Megfelelő táplálkozással a visszérprobléma ellen

Veress Máté - HillVital
2021. 07. 06. 10:09:00

A visszérbetegség esetén mindig szó esik a megfelelő mennyiségű mozgásról viszont a táplálkozásról sose beszélünk. Most megtudhatod hogyan kell táplálkozni a visszereseknek. 
 

A visszerek jóformán megvastagodott, eltorzult és csomókban lévő vénák. Komoly kiváltó tényezője lehet az állómunka, vagy akár a tartós ülőmunka is, de a hajlamosaknál akár fogamzásgátló használata miatt is kialakulhat. Ebben az esetben a visszerek tágulata egy pókhálószerű rajzolatot mutathat.

 

A súlyosabb esetekben akár mélyvénás trombózis is kialakulhat vagyis ilyenkor a pangó vér megalvad, és vérrögök képződnek amik elzárják az ereket. Ez már elég komoly fájdalommal jár és súlyos problémákat is okozhat. Amikor észleled magadon a tüneteket, és még dohányzol is akkor érdemes odafigyelni, hogy ne alakuljon ki a probléma.


Nagyon sokat tehetsz a visszérbetegség megelőzéséhez. Vannak olyan hagyományos eljárások is mint a kompressziós harisnyák, az értorna is nagyon jó, a tornázás, az aktív mozgás vagyis az úszás. Nagyon fontos az ideális testsúly elérése és a megtartása. Visszeres betegeknek ajánlott a magas rosttartalmú ételek fogyasztása és csökkenteni kell a só bevitelt is. A sok rost fogyasztásával le lehet kerülni a székrekedést ami csak fokozza a nyomást a vénák falára. Nagyon jó rostforrás a zab, a borsó, az alma, a répa, az árpa és a szezámmag. Nagyon fontos az erek belső védelme, és ebben segítenek a flavonoidok.

A flavonoidoknak véna összehúzó képességük van, csökkentik a koleszterinszintet és meggátolja a trombózis kialakulását. Számos növény tartalmaz flavonoidokat mint a paradicsom, paprika, hagymafélék, az alma és a zöld tea. Egyéb vitaminok és ásványi anyagok is rendelkeznek antioxidánsokkal mint a A-, C-, E- vitamin, a béta-karotin és a szelén. A C-vitamin megtalálható a friss zöldségekben és a gyümölcsökben is. A zöld paradicsom visszérre történő alkalmazása is szóba jöhet, hiszen a benne található vitaminkomplex, ásványi anyagok és flavonoidok jótékony hatással lehetnek a visszérre. 
E-vitamint tartalmaznak a növényi olajok, a margarinok, a mája és a tojássárgája is. A halhúsnak, a májnak és a tejtermékeknek is magas az A-vitamin tartalma. Érdemes a változatos étrend visszér esetén. Kerüld ha lehet a kávét, az alkoholos italokat, a fekete teát, a fehér lisztet és a cukrot valamint a túl fűszeres ételeket.  

 


Megfelelő táplálkozással a visszérprobléma ellen

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés