Termékek Menü
0

Te milyen olajat használsz főzéshez?

HillVital
2014-02-13 10:34:13

 

 


Te milyen olajat használsz

főzéshez?

Egészséges olajak főzéshez

 

Nagyon fontos, hogy főzés során milyen olajat használunk, hiszen meghatározó szerepe van az egészségünkre nézve.  Tehát mindig tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen olajat használunk főzéshez.


Telített zsírok

 A telített zsírokat nyugodtan lehet használni magas hőfokon is.  Ide tartozik a kókuszolaj, amely 91,6 %- ban tartalmaz telített zsírokat.  A kókuszolajt nyugodtan alkalmazhatja bárki, hiszen főzés során elveszíti a jellegzetes ízét.  Emellett a nagy hőmérsékleten sem oxidálódik.


Telített zsírokat tartalmaznak:

  1. Kókuszolaj - 91,6%
  2. Pálmaolaj – 51,6%

Egyszeresen telítetlen zsírok

 Ezeket az olajakat csak közepes, vagy alacsony hőmérsékleten ajánlott használni, hiszen a magas hőmérsékleten oxidálódik.  A makadámdió tartalmazza a legtöbb egyszeresen telítetlen zsírokat. Az arányoktól eltekintve a repceolaj az egyik legrosszabb olaj, amit főzéshez használhatunk, mivel a repce túlnyomó többsége génmanipulált, maga az olaj nagyon rövid ideig áll el, ráadásul igen nagy arányban keletkezik benne transz zsírsav a hő hatására.

 Egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaznak:
1. Makadámdió – 84%
2. Olíva olaj – 76%
3. Avokádó olaj – 73%
4. Mandulaolaj – 65%
5. Repceolaj – 61,6 %
6. Földimogyoró – 48%.

Többszörösen telítetlen zsírok

A többszörösen telítetlen zsírok a legérzékenyebbek a hőre.  Kisebb hő hatására is agy mennyiségű káros szabad gyök keletkezik bennük.  Tehát nem javasolt velük főzni! 
Azonban a többszörösen telítetlen zsírok csoportjába tartozó olajak egy része egészséges. Ez az omega- 3 zsírsav tartalmának köszönhető.  Ide tartozik például a lenmagolaj.  Használd bátran, csak arra figyelj, hogy ne tedd ki hő hatásának.


 Többszörösen telítetlen zsírok tartalmaznak:

  1. Sáfrányolaj (78,4%)
  2. Kendermagolaj (77,5%)
  3. Szőlőmag olaj (73,2%)
  4. Lenmagolaj (69,1%)
  5. Napraforgó olaj (68,7%)
  6. Szójaolaj (62%)
  7. Kukoricaolaj (57,4%).

 

 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google