Menü

Édes élet cukor nélkül

HillVital
2016. 04. 11. 15:27:00

Melyek ezek?

Méz: Rendkívül értékes táplálék, szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz. Kiváló édesítőszer. Ugyanakkor majdnem ugyanannyi kalória van benne, mint a cukorban. Kb. 190 tápanyagot tartalmaz: vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket. A glikémiás indexe magas, tehát cukorbetegek számára nem ajánlatos.

Xilit: Biztonságos és természetes édesítőszer, nyírfacukor néven is ismert. Szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, a vércukorszintet sem emeli meg, így cukorbetegek is fogyaszthatják. A cukoréval azonos mennyiségben kell adagolni, így sütésnél az adag kiszámításában előnyös. Lúgosító hatása is van, ezért Candida - diéta során is bátran fogyasztható.

Stevia: Egy dél–amerikai növény, a jázminpakóca leveléből vonták ki ezt a természetes édesítőt. Gyógynövényként már évszázadok óta használták. Levelei 30–szor édesebbek a répacukorénál, a kivonat pedig 300-szor édesebb tőle. Emiatt sütésnél – főzésnél nagyon óvatosan kell adagolni!

Eritrit: A cukor erjesztésével állítják elő. A cukornál mintegy 30%-kal kevésbé édes. Legnagyobb része felszívódik a vékonybélben, csak nagyon kicsi mennyiség kerül a vastagbélbe. Bizonyított, hogy 24 órán belül a vizelettel távozik a szervezetből, így nem hizlal. Van egy kis utóíze, de ez minimális. Ételbe, italba kiválóan használható.

Szereted az édes ízt? A fent említettek közül bármelyiket használhatod, csak – könyörgöm - mesterséges édesítőt ne!

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Egészség
blog comments powered by Disqus
Google