Termékek Menü
0

Természetes és egészséges édesítőszerek

A természetes édesítőszerek piaca nagyon megnőtt az utóbbi időkben, szerencsére van is belőlük szép számmal tehát többféle megoldás közül is választhatunk. A cukor fogyasztást is csak mértékletesen kell csinálnunk, ugyanis átlagosan jóval többet juttatunk a szervezetünkbe mint amennyi szükségszerű lenne. Sok étel vagy ital nem is igényelne annyi cukrot mint amennyit használunk hozzájuk. Ha viszont mégis szeretnénk megédesíteni az ételeinket, italainkat akkor válasszunk inkább a természetes édesítőszerek közül.

Xilit, ismertebb nevén nyírfacukor

A kukoricarostból vagy nyírfakéregből kivont nyírfacukor alacsony kalóriatartalmú és tökéletesen helyettesíti a cukrot. Ugyanúgy néz ki, mint az átlagos cukor, de csak óvatosan kell használni, mert jobban édesít. Felhasználhatjuk sütésre és főzésre is, de azt tudnunk kell, hogy élesztős tésztákhoz nem alkalmazhatjuk, és nem is karamellizálhatjuk.

 

 

 

 

Stevia

Ez is egy remek alternatíva. Nagyszerűen kiemeli az édes ízt, de azért is nagyon hasznos, mert gyulladáscsökkentő hatása van, és csökkenti a vérnyomást is. Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, csak a mennyiségre kell odafigyelnünk, éppen ezért a folyékony változat helyett használjuk a por változatot, ugyanis ebből ugyanannyi kell, mint a sima cukorból, és pont annyira édesít is. A stevia nem emeli meg a vércukorszintet, nincs benne kalória. Található benne A- és C- vitamin, de tartalmaz még cinket, rutint, vasat, magnéziumot és foszfort is.

 

 

Juharszirup

A juharszirupot a juharfa nedvéből állítják elő. Lecsapolják a fa éltető nedvét, ezután a besűrűsödött nedvet sütésre, főzésre használják. A szirupból port is állítanak elő, viszont óvatosan kell bánni vele, mert 2-szer olyan édes, mint a hagyományos cukor. Nem csak édes, de sok nyomelemet is tartalmaz.

 

 

 

Rizsből is édesítő

A főtt barna rizsből állítják elő a rizsszirupot. Állagában és színében a mézre emlékeztet, bár egy kicsit mogyorós íze van, és ez befolyásolja, hogy mit édesíthetünk vele. Nyomelemek is megtalálhatóak benne, mint pl.: mangán, cink vagy magnézium. Jó B- vitamin- forrás, és ezen kívül tartalmaz még káliumot, kalciumot és nátriumot is.

 

 

 

Agave

Ennek a mexikói eredetű növénynek az édes, ragacsos levét sok mindenhez felhasználják. Készülhet vele sütemény, keksz, édesség vagy akármilyen sült- főtt étel, amibe tennénk cukrot. Jól oldódik, és nincs kellemetlen utóíze, ezért tea, kávé és más reggeli italokhoz nagyszerű édesítőként megállja a helyét. Kalóriatartalma azonos a hagyományos cukoréval, de mivel másfélszer édesebb, így kevesebb szirup hozzáadásával elérhetjük a kellő hatást.

 

 

 

A kihagyhatatlan Méz

Mézet csak megbízható méhészetből érdemes venni. Mivel sokáig eláll, egyszerre sokat is megvásárolhatunk. Javítja a szervezet ellenállóképességét és az emésztést. Tartalmaz még aminosavakat és vitaminokat is, pl.: B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C- vitamin- tartalma mellett tartalmaz még magnéziumot, káliumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot, foszfort és mangánt is.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google