8 természetes gyógymód, gyomorfekélyre
A gyomorfekély akkor alakul ki, amikor a gyomorsav elkezdi marni a gyomor belső falát. Bár az emésztőrendszerünk termel olyan nyákot, ami a sav hatása ellen véd minket, ha a sav mennyisége nő és a nyáké csökken, annak gyulladás és fekély lesz az eredménye.
Leggyakoribb tünetek ilyenkor a gyomorégés, teltségérzet, puffadás. Kevésbé gyakori az étvágy megváltozása, fekete széklet, hányás, fogyás, légzési nehézség. Ha kezeletlen marad, olyan állapotokhoz vezethet, mint a gyomorvérzés és a gyomorrák.
Ha közelebb kerülünk kicsit a természethez, az alábbi, régi elfeledett természetes gyógymódok is hatásosak a gyomorfekélyre
1. Probiotikumok
A probiotikumok olyan élelmiszerek, amelyek jó baktériumokkal és gombákkal gazdagítottak és számos előnyt tartogatnak az emésztőrendszerünk egészsége számára. Ide tartoznak a joghurtok, kombucha, kefir, fermentált élelmiszerek, kimchi.
2. Flavonoidok
Az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező gyógyhatású vegyi anyagok egy csoportja, bizonyos flavonoidok gyomorvédő hatásúak és segítenek megakadályozni az elváltozások kialakulását az emésztőrendszeri nyálkahártyán. Természetesen csökkentik a gyomorban levő savakat, és gyorsítják a fekélyek gyógyulását. Ilyenek a:
- Kvercetin – citrusfélék, alma, hagyma, petrezselyem, zsálya, tea és vörösbor
- Rutin – füge, hajdina, spárga, hámozatlan alma és tea.
- Naringenin – grapefruit, cseresznye, paradicsom, kakaó, menta és bab.
3. Méz
Energetizáló, agyműködést serkentő, köhögés és nátha ellenszere, sebek és égések kezelője, bőrápolószer. A nyers és organikus méz rengeteg dologra jó. Antibakteriális tulajdonságai révén képes felvenni a küzdelmet a baktériumokkal szemben, és felgyorsítja a belső sebek, például fekélyek gyógyulását.
4. Édesgyökér
Fő hatóanyaga a glicirrhizin, ami az édességét adja ennek a gyökérnek. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya-sérülések esetén. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása miatt gyomor és nyombélfekély kezelésében használják. Nagyon hatásos a Helicobacter pylori fertőzések ellen is. ( gyomor nyálkahártyát borító nyákrétegben élő baktérium ) > itt rendelhető édesgyökér <
5. Fokhagyma
A gyógynövénynek számító fokhagyma (Allium sativum) nem kevesebb, mint 33 kénvegyületet tartalmaz, amelyek felelősek a gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásaiért. Olyan hatékonyan képes gátolni a baktériumok szaporodását, mint a kezelésre felírt antibiotikumok. Emellett segíti az emésztőrendszeri gyulladás megelőzését, a gyomor nyálkahártyán.
6. Vörös ginzeng
A növény gyökere szintén segít a bakteriális gyomorfertőzés megszüntetésében. Különösen a koreai vörös ginzeng fogyasztásánál figyelték meg ezt a gyógyhatást. Gyomorvédő tulajdonságú, mivel semlegesíti a szabadgyököket és növeli a gyomor nyálkahártya véráramlását, ezzel felgyorsítva a gyógyulást.
7. Kapszaicin
A csípős paprika fő hatóanyaga a kapszaicin. Hatalmas tévhit, hogy a csípősség a fekélyek okozója. Valójában nagyon hasznos az emésztőrendszerre nézve. Kutatások kimutatták, hogy csökkenti a savképződést a gyomorban, kiegyensúlyozza a pH-t, erősíti a nyálkahártyát és növeli a gyomor nyálkahártya véráramlását.
8. Vörösáfonya
Magas C-vitamin és antioxidáns tartalommal rendelkezik. A rendszeres áfonyalé fogyasztása természetes kezelésnek számít a húgyúti fertőzések esetén, mivel megakadályozza a kórokozók húgyutakban való megtapadását. Ez a hatás képes megakadályozni azt is, hogy a káros baktériumok a gyomor falához kapcsolódjanak.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
