Menü

A tojásfogyasztás pozitív hatásai

Sági Zsolt - HillVital
2020. 09. 29. 08:56:00

A tojás rendkívül tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, fehérjetartalma magas minőségű, ezért fogyasztása igazán egészséges.

E tulajdonságok különösen a gyermekek, a várandósok és az idősek táplálása szempontjából fontosak.

A tojássárgája magas koncentrációban tartalmaz olyan anyagokat, amelyek az időskori makuladegeneráció (súlyos szembetegség) és a szürkehályog megelőzésében bizonyítottan hatékonyak. Ezen kívül csökkenthetik egyes rosszindulatú daganatok és a nyaki artériák elmeszesedésének kockázatát is. Ezenkívül a tojás az egyik leggazdagabb kolinforrás is. A kolin a B-vitaminok közé tartozik, és hiánya számtalan betegség forrása lehet, köztük pontosan a szív-és érrendszeri betegségeké, amely miatt sokáig ellenezték a tojásfogyasztást. 

A tojást leggyakrabban főzve vagy sütve fogyasztjuk, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van: jelentős mennyiségben tartalmazza a szervezet számára esszenciális tápanyagokat, valamint a test izomzatának tömegét is növeli. A tojássárgája zsírtartalmának közel fele olajsav, amely egy egyszeresen telítetlen zsírsav. A zsírtartalom fennmaradó része telített és többszörösen telítetlen zsírsavakból áll.

De az sem mindegy, hogy milyen tojást fogyasztunk.

A kereskedelemben kapható, általában tápokon élő tyúkok tojásában kevesebb omega-3-zsírsav található, míg a szabadon tartott, „kapirgáló” tyúkok tojásában lényegesen több. Tehát, ha tehetjük, házi tojást vásároljunk. A tojás a fogyókúrák és a diéták egyik legjobb alapanyaga, mivel szinte semmilyen szénhidrátot nem tartalmaz. A tojásban található zsírsavak összetétele optimális. A tojás található zsírok képesek működtetni az ember emésztőrendszerét, ezért is annyira jó reggelire. Érdemes akár minden második nap fogyasztani tojást. A tojás nagyszerű D-vitamin és kolin forrás is. A kolin segíti az agy fejlődését és jó memória megtartását. Nagyon hatásos lehet az Alezheimer-kór megelőzésében és a kezelésében. Nagyon kevés telített zsírt tartalmaz, de sok omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is.

Mit tartalmaz a tojás? 

Először is nézzünk néhány adatot: egy átlagos tyúktojás 50-60 gramm, ebből 10 % a héja, 60 % a fehérje, 30 % a sárgája.

Tápanyagtartalma:
68 kcal
5,4 gramm fehérje
4,8 gramm zsír
0,3 gramm szénhidrát

A tojás vitamintartalma nagyon jelentős, szinte gyakorlatilag az összes létfontosságú vitamin megtalálható benne: pl. C-, A-, D-, E-, B-vitamin. Ásványi anyagokban is bővelkedik: foszfor, vas, cink, kálium, kalcium, nátrium, szelén, magnézium. A tojás az elsődleges fehérjeforrás, tartalmazza a szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat. Élettani hatása igen széles. Javítja az agyműködést, segít az egészséges testsúly megtartásában. Védi a szemet, a hajat, a körmöket, nagy szerepe van az izomépítésben. Mivel B-vitamint is tartalmaz, így oldja a stresszt.

Könnyen, változatosan elkészíthető élelmiszer. Ha hő éri (már pedig éri), nagyban csökkennek értékes anyagai, de még így is meghaladja a többi élelmiszerét. A nyers tojássárgája lenne fogyasztásra a legideálisabb, de vigyázzunk a szalmonella miatt, különösen nyáron!

Akkor most mennyi az egészséges?

Itt is, mint minden másnál „a mérték az érték!” - ahogy szokták mondani. Napi 2 tojásnál többet hosszú távon nem ajánlott fogyasztani. De egy héten 3-4 alkalommal 1-2 tojás megengedett. Ha van megbízható őstermelő a környezetünkben, érdemes tőle vásárolni friss tojást. 

Tojásfogyasztás pozitív hatásai.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés