Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

A tökéletes húsvéti sonka titka

HillVital
2017. 04. 12. 15:52:00

Beszerzés: A főtt sonka az ünnepi asztal fénypontja. A lényeg már a vásárláskor eldől. Sajnos napjainkban elég sok silány minőségű sonka kerül az asztalokra. Javasoljuk a gyorspácolt, állományjavítókkal, adalékanyagokkal befecskendezett, kevés hústartalmú, „sonkának látszó tárgyak” vásárlását. Ha tehetjük, ne vegyünk vákumcsomagolt termékeket sem, főleg, ha már levet eresztett. Érdemes kiváló minőségű, hagyományosan érlelt parasztsonkát venni, lehetőleg a piacon, őstermelőtől.

Előkészítés: A nyers sonkát attól függően, hogy mennyire sós, egy éjszakán vagy egy napon át áztatni kell hideg vízben. Tanácsos, ha közben néhányszor lecseréljük a vizet. A sonka ez által veszít a sósságából, és puhább lesz.

Főzés: A sonkát annyi tiszta, hideg vízben kell feltenni főni, amennyi ellepi. Lassú tűzön, fedő alatt főzzük. A főzővizet tetszés szerint fűszerezhetjük, de nem muszáj. Tehetünk bele fokhagymát, vöröshagymát, borókabogyót, fekete borsszemeket.

Sokat vitatott kérdés: mennyi ideig főzzük a sonkánkat? Vannak, akik az „ahány kilós a sonka, annyi óráig főzzük” véleményen vannak, de olyanok is, akik szerint viszont elég kilónként 35-40 perces főzési idővel számolni. Akármelyik verziót választjuk, a legjobb, ha közben többször is ellenőrizzük úgy, hogy beleszúrunk egy villát. Ha úgy gondoljuk, hogy kész, vegyük le a tűzről, és a saját levében hagyjuk kihűlni a sonkát. Miután kivettük, töröljük szárazra, majd alufóliába csavarva tegyük a hűtőszekrénybe. Könnyebb lesz szeletelni.

A sonka levét ne öntsük ki! Kisebb adagokban lefagyaszthatjuk, később jó lehet bablevesbe vagy egyéb füstölt ételekbe. 

A húsvéti sonka titkai.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Házi praktikák, fortélyok sonka
Google