Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > >

Ünnepi levesbetétek 1. rész

HillVital
2017. 12. 14. 08:50:00

Húsgombóc

Hozzávalók:

10 dkg sovány hús (csirke, pulyka, sertés, marha)
fél szikkadt zsömle

1 kis fej vöröshagyma
egy tojás
egy ek. zsemlemorzsa
kis csokor petrezselyem
só, bors, őrölt szerecsendió
olívaolaj

A húst ledaráljuk, a hagymát kis olívaolajon üvegesre pároljuk. majd az áztatott, kinyomkodott zsemlével, a felaprított petrezselyemmel és a többi hozzávalóval jól elkeverjük. Fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel pici gombócokat készítünk, és belefőzzük a levesbe. De kifőzhetjük enyhén sós vízben is (kb. 15 perc).

Grízgaluska

A grízgaluska lényege, hogy ne legyen kemény, de ne is essen szét. A tökéletes állagot nehéz elérni. A nagyi szerint az a titok, hogy egy tojáshoz három evőkanál búzadarát számoljunk, és keverjünk a masszába kevés szódabikarbónát is.

Hozzávalók: 

6 evőkanál gríz
2 db tojás
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipet só

A tojásokat felütjük egy tálkába, majd villával habosra verjük. Beledobjuk a sót és a pici szódabikarbónát. Fokozatosan hozzáadagoljuk a búzadarát. Jól összekeverjük, hogy sima, tejfölszerű masszát kapjunk. Lefedve hűvös helyen legalább 30 percig állni hagyjuk, ennyi idő alatt a gríz jól megszívja magát. Ha esetleg a massza a pihentetés után túl sűrű lesz, hígítsuk kevés levessel. Egy lábosban forraljunk fel enyhén sós vizet, és evőkanállal szaggassuk bele a galuskákat, és főzzük kis lángon, fedő nélkül kb. 15 percig. Lefedve hagyjuk még pihenni 20 percig.

Legközelebb a tökéletes májgaluskával és a levestöltelékkel ismerkedünk meg!

A nagyi szerint az a titok, hogy egy tojáshoz három evőkanál búzadarát számoljunk, és keverjünk a masszába kevés szódabikarbónát is.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Receptek