Termékek Menü
0

Miért fogyasszunk zöldfűszereket?

HillVital
2017-04-21 15:52:00
Miért fogyasszunk zöldfűszereket?

A zöldfűszerek nemcsak ízesítik, díszítik, de vitalizálják is ételeinket. Most megnézzük, miért érdemes fogyasztani zöldfűszereket.
Tovább olvasom...

Ahogy közeledik a jó idő, egyre több zöldfűszer áll a rendelkezésünkre. Ilyenkor vétek szárítottat használni.

Étteremben az étkezés befejeztével rendszerint a tányér szélén hagyjuk a díszítésként feltálalt zöldfűszert. Pedig jobban járnánk, ha azt is megennénk.

Lássuk, miért!
 

A zöldnövények természetes rovarűzők. A számunkra kellemes íz- és illatanyagok nem minden élőlény számára kellemesek. A növények a rájuk jellemző illatanyagokkal távol tartanak egyes kórokozókat. Sok közülük antibakteriális hatással is rendelkezik, ilyen például az oregánó.

A mediterrán étrend pozitívan hat az egészségre, főleg a halételek és a tenger gyümölcsei. De a mediterrán ételekben a zöldfűszerek is elég intenzíven vannak jelen: bazsalikomlevelek, zsálya, az olaszos illatért felelős oregánó, rozmaring, kakukkfű. Ezek sok-sok hasznos mikrotápanyagot tartalmaznak. Érdekes, hogy mivel a mediterrán konyha ezeket a fűszer- illetve gyógynövényeket szinte minden esetben frissen és bőségesen használja, nem véletlen, hogy hozzájárulnak a mediterrán népek jó egészségi állapotához.

Ha nem is tudatosan, de azért mindig is ettünk friss zöldfűszereket: a húsleves, a rizsköret vagy a krumpli tetejére szórt friss petrezselyem, metélőhagyma nem csak „jól mutat”, „vitalizálásra" is kiválóan alkalmasak. A zöldfűszerek sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a legjobb a főzés befejeztével az ételbe tenni, nehogy hő hatására elpusztuljanak. A fűszernövényből is jobban kijön az íz, ha nem főzzük túl. Végül az étkezés végén nem árt elrágcsálni egy zöld növénykét. Nem csak a leheletünket frissíti, de a fogszuvasodást okozó baktériumok számát is csökkenti.

Mire ügyeljünk?

Mindig friss zöldfűszert vásároljunk! Ha már hervadt, száradt, akkor inkább ne vegyük meg!

A csokorban vásárolt zöldfűszereket legjobb vízbe állítani, és hűtőbe rakni, így sokáig friss marad.

A sárga részeken kívül a megfeketedett, nyálkás részeket is mindig el kell távolítani!
Zöldfűszerek fogyasztása.

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE, ÉS ADJ EGY ESÉLYT MAGADNAK AZ 5000. FT. ÉRTÉKŰ UTALVÁNY MEGNYERÉSÉRE!

 

Részletek


Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Google