Menü

Mi az igazság a zsír fogyasztásával kapcsolatban?

HillVital
2016. 08. 16. 15:11:00

Nézzük, miért van szüksége a szervezetnek zsírokra!

A zsírok energiaforrásként szolgálnak a szervezet számára. 

Segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.
Állandó szinten tartják a testhőmérsékletet.
Szükségesek a sejthártya felépítéséhez. A sejtek működéséhez felhasznált energia optimális esetben 30%-ban különböző zsírokból származik.
Fontosak a D-vitamin képződéséhez, egyes hormonok működéséhez.


A zsiradékok különböző zsírsavakból állnak össze. A kémiai kötéseknek a minőségétől függ, hogy egy zsír melyik csoportba tartozik. Zsírsav – összetételük alapján vannak telített és telítetlen zsírsavak, a telítetlenen belül vannak egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak.

A telített zsírok molekulái egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Ebbe a csoportba tartoznak az állati eredetű zsírok, valamint a kókusz- és a pálmazsír. De pl. az állati eredetű zsírok közül a kacsazsír és a libazsír több telítetlen zsírsavat tartalmaz, mint telítettet. 


A telítetlen zsírok molekuláinál kettős kötéseket találunk. Vannak egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. Elsősorban a növényi eredetűek tartoznak ide. A telítetlen zsírok segítenek leoldani az érfalakról a lerakódást, csökkentik a koleszterinszintet, vagyis általában pontosan ellentétesen működnek, mint a telített zsírok. De ez nem jelenti azt, hogy egészségesebbek, mint az állati eredetűek. Sőt!

A szervezetnek mind a háromra szüksége van, ugyanis mind a hármat más módon használja fel. Leghasznosabbak a többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az omega-3 zsírsav, amely legnagyobb mennyiségben a halolajban és a lenolajban található. De ott van a szintén telítetlen omega-6 zsírsav, amely kis mennyiségben nagyon egészséges, de nagy mennyiségben viszont gyulladást, autoimmun betegséget okozhat.

Tehát ez egy örök harc: zsír vagy olaj? Legközelebb bővebben kifejtjük a témát.

A zsír fogyasztásának jelentősége.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Egészség
Google