Termékek Menü
0

Az örök harc: zsír vagy olaj?

HillVital
2016-08-23 13:16:00
Az örök harc: zsír vagy olaj?

Nemrég írtunk a zsírok fontosságáról, a telített és a telítetlen zsírokról, az állati és növényi eredetűekről. Melyik akkor az egészségesebb?
Tovább…

A kérdés: Miben süssünk? Ha valaki megkíván egy finom rántott húst, melyik zsiradék a legjobb választás?
 

Régebben nagyanyáink állati zsírokban sütötték a húst. Sertés-, kacsa- és libazsírban. Később sajnos a finomított étolaj (milyen szépen csengő elnevezés, de valójában nem akarjuk tudni, hogy mi is a „finomítás” pontosan) vette át a zsír szerepét, főleg a napraforgóból készült étolaj.
 

Az általános szakvélemény szerint ez nem egészséges. Ugyanis ha 180 fok fölé hevítjük az étolajat, káros anyagok szabadulnak fel belőle. Főleg ha többször is felhasználjuk, ugyanis a többszörös hevítés még több káros anyagot szabadít fel. A rossz minőség is probléma, ugyanis a silány minőségű olajokat mindenféle vegyi anyagokkal finomítják. Ilyen pl. a hexán, ami a benzin és számos ragasztó összetevője.

Noha, ha a fenti sorok nagyrésze részben igaz, a valóság ettől sokkal súlyosabb. Hevítés során valóban káros anyagokat bocsát ki, de fölösleges a hevítésre odafigyelnünk, hiszen a finomítás része a többszöri hevítés. Jó és rossz minőségű étolaj nem igazán létezik, mert a finomítási eljárás szinte ugyanaz, így a felhasznált „segédanyagok” is. Egyszerűen csak kerüljük az étolajat, mert sok mindenre jó lehet, de étkezésre nem igazán.

A hidegen sajtolt olajok (amennyiben nem hamisítják) mérföldekkel jobbak, sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaznak, viszont nem igazán bírják a túlhevítést, inkább nyersen, hőkezelés nélkül érdemes fogyasztani, pl. salátákban.

A sütéshez a legmegfelelőbb zsiradék az állati zsírokhoz hasonló szerkezetű, ilyen például az egyre népszerűbb kókuszzsír vagy pálmazsír. Ezek szobahőmérsékleten olaj állagúak, hűtőben tárolva a zsírhoz hasonlítanak. Csak arra figyeljünk, hogy ne legyenek hidrogénezve. Ha ezekben sütjük meg kedvenc ételeinket, nem okoznak ízbeli változást az étolajokhoz képest, de sokkal egészségesebbek.
Zsír vagy az olaj az egészségesebb.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE, ÉS ADJ EGY ESÉLYT MAGADNAK A NAPI 5000. FT. ÉRTÉKŰ UTALVÁNY MEGNYERÉSÉRE!

 

Részletek


Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Egészség
blog comments powered by Disqus
Google