Ezek a tevékenységek roncsolják leginkább a fogunkat.
A jég rágása: A jég szilárdsága a hideggel a fogak töréséhez is vezethet. Inkább hűtsük jégkocka helyett jégdarával az italokat.
Borfogyasztás: A bor nagyon káros a fogakra, mivel nagyon savas. A vörösbor akár el is színezheti a fogunkat.
Aszalt gyümölcs fogyasztása: Sajnos a szárított gyümölcsök savasságuk és cukortartalmuk miatt károsíthatják a fogat. Nagyon könnyen beletapadnak a fogakba, és ilyenkor a legártalmasabb a savasság.
Meleg italok: Ide a teát és a kávét sorolnánk. A tea valamivel erősebben színezi el a fogakat, mint a kávé, ráadásul a meleg tea citromlével felerősíti a színező erőt.
Túlzott gyümölcsfogyasztás: Fontos a gyümölcsfogyasztás a vitaminok és a rosttartalom miatt, de sajnos azt is túlzásba lehet vinni, és akkor már sajnos a fogunkra van rossz hatással. Ellensúlyozhatjuk vízivással vagy akár sajtevéssel is.
Szénsavas üdítőitalok: Ezek fogyasztását szintén jobb, ha hanyagoljuk, ugyanis foszfort tartalmaznak. Ez a vegyület megköti a kalciumot, ennek köszönhetően gátolja annak felszívódását és beépülését a csontokba és a fogakba. Helyettük fogyasszunk inkább szénsavmentes vizet.
Alkohol: Az alkohol szintén roncsolja a zománcréteg felső rétegét, aminek köszönhetően a fogak törékenyebbé válnak. Jó minőségű vörösbor fogyasztása azonban javasolt, de csak mértékkel.
Éjjeli nassolás: Dán kutatók szerint, az éjjeli nassolás jelentős mértékben növeli a fogak romlásának a kockázatát. Egy felmérés alapján azoknak, akik éjszaka is fogyasztottak éltelt sokkal több foguk romlott el a vizsgált időszak alatt, mint azoknak, akik ezt meg tudták állni.